fredag 15 april 2022

Långfredagen, Putinfascismen. Ukraina hade rätt om det sjunkna flaggskeppet

Långfredagens betydelse är välbekant. Och betydelsefull för också den svenska kulturen. Även om de flesta svenskar struntar i allt utanför populärkulturens sfär och helst inte vill bli påminda kommer dagen varje år. Vill vi "fira" påsk eller vill vi låta den stämma till eftertanke? För mig är saken glasklar, särskilt som så många människor offras på Putin-fascismens maskinmilitära versioner av korset.

När vi bodde i Birmingham vårterminen 1998 - Astrid studerade vid ett college i staden - undertecknades Good Friday Agreement mellan Storbritannien och Irland/ Nordirland. Det skänkte stort hopp just då. Om det håller står skrivet i stjärnorna. De som skadat, förstört och dödat stod sida vid sida.

Motbilden från det avtalet håller jag mig med i dag, men jag sörjer samtidigt alla som plågas och mördas av de ryska massmördarna, liksom allt som lagts i grus och aska i landet. 

 

***

Cornucopia skriver i dag:

Som Ukraina rapporterade från början – och det mesta Ukraina rapporterar visar sig stämma, medan det mesta Kreml rapporterar visar sig vara lögner – så sänktes alltså Svarta Havsflottans flaggskepp RFS Moskva av ukrainska sjömålsrobotar. Samtidigt rapporterades det om hur övriga fartyg ur Svarta Havsflottan tämligen omgående flydde bort från de fortfarande fria delarna av Ukraina, vilket är ett kvitto på att man nu är livrädda för Ukrainas kustartilleriförmåga i form av tung kustrobot Neptun.

Detta omintetgör rimligtvis alla planer på att genomföra en landstigning mot Odesa, vilket oavsett förutsätter att man även kan nå staden landvägen. Vilket stoppades vid Mykolajiv, från vilket Ukraina gått till motoffensiv och nu är framme vid Cherson.

 

Inga kommentarer: