söndag 10 april 2022

Gästbloggare Ullmar Qvick: FOLKMORDETS BAKGRUND

Hererowars
 


Bakom folkmord finns en auktoritär regim - ofta med en allsmäktig ledare - elittänkande och rasism.


TYSKLAND


1904-1908 bekämpade tyskarna ett uppror i sin koloni Tyska Sydvästafrika. Man beräknar att mellan 75000 och 100000 människor miste livet i folkmord. Nu har dagens namibier tagit upp frågan:


"Ni övade förintelse på vårt folk, och sedan fortsatte det med judarna. De fick ändå ersättningar och ursäkter medan vi inte har fått någonting. Det beror säkert på att vi är svarta afrikaner", sade hereroledaren Vekuii Rukoro 2017 i Berlin.

Rukoro talade i Berlin på inbjudan av vänsterpartiet Die Linke som redan länge har kritiserat den tyska regeringen för hur man förhåller sig i frågan.
Hitlers "lösning av judefrågan" Holocaust, där 6 miljoner judar förintades, hade alltså sina rötter.


JAPAN


I Nanjingmassakern i Kina 1936 mördades 130000 kineser av japanska trupper. Kineserna anger en högre, obekräftad siffra.


RYSSLAND


Mongolerna hade makten i Ryssland under 250 år. Med stor grymhet infördes ett militärt välde styrt av en allsmäktig ledare enligt Djingiz Khans modell. Tsarväldet som följde och sedan Stalins regim ärvde samma principer för statsmakt.

 
Min kontakt i Ukraina Ella Jevtusjenko skriver som kommentar:


Ryssar hatar oss bara för att vi existerar, de kan inte acceptera en ukrainsk nation. Vi är inte förvånade. Folkmordet genom svält - Holodomor åren 1932-1933 - finns i minnet. Det är bara förvånande att de vågar tala så öppet. De respkterar bara styrka och makt, inte givna ord. Vi förvägras rätten att själva välja vår framtid. Inte heller liberala ryssar ger oss den rätten


SERBIEN


Albaner som följer mig kan känna igen allt från egen historia. Serbernas folkmord på albaner och turkar under Balkankrigen 1912-13 och den bakomliggande mentaliteten.


Det som skedde i Bosnien och Kosova på 1990-talet var inte en enda diktators verk, det var en fortsättning.
Vilken lärdom kan världen dra av  allt detta? 
Tyskland och Japan ställdes till svars, de har därefter utvecklat demokrati.


I Ryssland och Serbien skedde inte något liknande 1991 respektive 1999. Världssamfundet tog inte sitt ansvar.

Det är vad nu Ukraina betalar för. Och nu är det så dags. 

 

 

Inga kommentarer: