måndag 25 april 2022

Tankar vid Östersjön

Foto: Astrid Nydahl

Där vi sitter vid havet varje förmiddag finns det ett monument som blivit en populär utsiktsplats för fåglarna. Ibland sätter de sig där för att bevaka möjligheterna att få en bit bröd av mig.

Den oändliga utsikten mot horisonten föder många tankar, numera mest mörka och oroliga tankar. Med Putin vid Rysslands roder går vi en mycket otrygg framtid till mötes. Vi vet inte från den ena dagen till den andra vad som väntar.

Svensk politisk debatt slår alltfler knutar på sig själv. För att stödja svenskt NATO-medlemskap kräver en framträdande sosse att "ett framtida, demokratiskt Ryssland ska erbjudas plats i EU". Det måste vara det naivaste som kan skrivas just nu. Vilken framtid syftar det på? Kan Ryssland alls bli "demokratiskt"? Ligger Ryssland i Europa, vilket väl borde vara minimum för ett medlemskap i Europeiska Unionen?

"Ett framtida demokratiskt Ryssland" - är det före eller efter atomvintern?

Jag tror karln menar att bara den europeiska delen av detta imperium skulle erbjudas plats. Det är under alla omständigheter ett tecken på hur banala och fåniga dessa "tänkare" kan vara. Kan man inte rentav erbjuda Japan och Singapore medlemskap?

Själv tar jag måndagen med all de ro som går att uppbåda i krigstid. Nästan ingen alls.


Inga kommentarer: