måndag 11 april 2022

Osäkra ryssar, leende ryssar, ruttnande ryssar

Skärmdump från DN
 

– Att så många är osäkra är ett första tecken på att många rysktalande nu förstår att allt inte står rätt till i Moskva. Men om man har levt igenom 20 år av propaganda kan man inte byta åsikt över en natt. Detta är en process som kan ta tid.

 

Historikern Valdis Krisans om den ryska minoriteten i Lettland (DN 11 april)

 

De insikter som förmedlas i artikeln, skriven av Ingmar Nevéus, är ett tecken som man måste ha den största respekt för. Till skillnad från de intervjuade ryssarna i Lettland står annars ryssar utmed vägarna och applåderar krigsmaskinen när den rullar vidare på väg in i Ukraina. De leende tycks inte veta hur många av dessa unga män som reser rakt mot sin död.

 

Döden är det enda säkra i ett fascistiskt angreppskrig. Den våldtagna nationen Ukraina kan glädja sig – om glädje alls är ett passande ord – över att våldtäktsmännen dör i så stort antal. Där brödsäden normalt ska växa fylls den svarta jorden av ruttnande lik. Europa 2022! Putins version av det moderna Ryssland 2022! Måtte han själv snart ruttna.

 

***

 

För övrigt anser jag att hela frågan om "alliansfriheten eller NATO" är förlegad. Den nya, mycket farliga, situation hela Europa befinner sig i tillåter ingen nostalgi eller forntida beskrivning av kontinenten. Alliansfriheten är död, därmed irrelevant, så länge en fascistisk diktator som Putin, med vapenmakt, vill störta och förstöra en europeisk nation.