lördag 2 april 2022

Jordbruksmark, i Skåne och Ukraina. Leråker för mat eller döda

Foto: Krister Persson 1980-tal
På en åker väster om Ystad påbörjade Krister Persson - då gift med författaren Anne-Charlotte Alverfors - och jag ett ettårigt projekt för en Läsa Lättbok, den skulle heta Från Beta till Sockerbit. Vi följde hela processen och var i slutet av projektet med på ett sockerbruk där bitsockret tillverkades. Vi hade fått ett generöst bidrag och var fulla av förtröstan. Året innan hade jag gett ut Läsa Lätt-boken "Nu vet jag hur det känns" tillsammans med konstnären Torsten Jurell. Lik förbaskat blev sockerboken refuserad av den stiftelse som finansierat vårt arbete. Det var "fel radfall" meddelade de. Vi skrattade gott åt motiveringen. Men manus och bilder ligger kvar opublicerade.

***

Jag tänkte på Ukraina när jag hittade bilden. Putins krigsmaskin kommer med all sannolikhet att fortsätta mala sönder landet framöver. Jordbruksmarken kommer att fyllas av bomber, minor, döda. Någon brödsäd kommer inte att kunna odlas. Ser vi här en kommande höst och vinter med svält i Ukraina? Det är ganska troligt att landet blir beroende av övriga Europa för rena mattransporter in till ett stort, lidande folk.

Under fredagen hämtade jag en mycket intressant intervju i Dagens Nyheter med Svetlana Aleksijevitj från Belarus. Hon är sedan i fjol bosatt i Berlin:

Tiden i exil används till att skriva en bok om revolutionen i Belarus och om Rysslands krig mot Ukraina. Aleksijevitj, som är ukrainare på mödernet, samtalar här med sina svenska vänner Kajsa Öberg Lindsten och Johan Öberg om sin syn på Ukraina, Belarus och Rysslands krig. Samtalet pågick från och till mellan den 20 och 30 mars.

Svetlana, någon dag innan Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina sade du att det som kommer att hända i Ukraina redan har hänt i Belarus. Vad tänker du om det i dag?

– Jag tänker att ukrainarna inte bara försvarar sig själva, utan också Belarus och de ryssar som vill bygga en demokratisk stat. Man kan säga att under Majdan, under de tre eller fyra Majdanupproren, formades verkligen en fri människa. Och nu har vi sett henne i full kraft. Hon befriar oss alla. Särskilt belarusierna.

Hur får belarusierna reda på vad som sker i Ukraina?

– Det är via de oberoende medierna som man kan få information. De stämplas i dag som extremistiska, men folk lyssnar och tittar ändå på dem, och om du vill veta sanningen, kan du få reda på den, fast det kan stå dig dyrt. Du kan sättas i fängelse, bötfällas eller bli av med jobbet.

Vilka är skillnaderna mellan det som hände i Belarus 2020 och det som nu händer i Ukraina?

– Vi ockuperades av vår egen regering och lever på randen av ett inbördeskrig. Propagandan har splittrat folket. Det har varit ett aktivt och väldigt konsekvent arbete, som framför allt har utförts av presidenten själv. Men när det gäller Ukraina, så har landet helt enkelt anfallits av en fiende. En fiende försöker ockupera landet. Men Belarus har ockuperats två gånger: av Lukasjenka och av Ryssland.

Hela intervjun kan läsas här.

Inga kommentarer: