måndag 4 april 2022

Butja - ännu en ort att lägga till folkmordsstatistiken

Foto: Astrid Nydahl
 

Jag lägger inte ut foton på döda människor. Men jag kan med hjälp av Sveriges bästa sajt om kriget lägga ut hans länkar. Han skriver på Cornucopia bland annat detta:

Det har hittats massgravar med döda civila, civila ligger avrättade på gatorna och många verkar ha legat länge. Man ska ha skjutit alla män i åldern 16 – 60 år om de inte hann fly och antalet döda kommer nog sticka iväg. Innan de ryska trupperna flydde riggade de försåtsmineringar (eng booby traps) bland husen, inklusive på hushållsapparater, döda kroppar och in- och utgångar ur byggnader utifrån rapporter. Avsikten är att döda eller skada återvändande civila, räddningsarbetare, poliser och militärer. Igår hade ukrainska militären, polisen och räddningsarbetare redan desarmerat 640 försåtsmineringar. Det kommer ta lång tid innan Bujta åter är beboeligt och tryggt.

Kvinnor och barn har våldtagits. En berättelse handlar om två flickor, 12 och 13 år gamla som våldtogs efter att deras föräldrar avrättats framför dem. Det finns motsvarande berättelser från Mariupol, där en grupp flickor tagits in på sjukhus för våldtäktsskador när de och deras familjer lyckats fly ut ur staden och till Ukraina. Den äldsta av dem var 10 år. Kyiv Independents journalist Olga Rudenko skriver om det här.

Många av de avrättade civila i Butja var bakbundna. Andra bär spår av tortyr.

VARNING. Jag kommer nu länka till foton på dödade civila i Butja. Klicka inte på länkarna om du inte kan hantera sådant här – alla kan det inte och det går att drabbas av bildskärms-PTSD. Jag gör ett undantag och länkar så de som vill kan sprida bilder till Putins nyttiga idioter och påverkansoperatörer inom svensk media, som förnekar hur ryska armén uppträder, makthavare och politiker som inte vill ha med Sverige i Nato eller inte rusta upp försvar, och de som tjatar om diplomati, samtal, förhandlingar och icke-våldsmotstånd. De som glömt orden aldrig mer.

Vi börjar lätt. Foto på en mördads civil hand. Handen har börjat svartna och huden torka. Kroppen har legat länge, detta gjordes inte vid den ryska flykten. Långa naglar, kan vara en kvinna.

Bilderna nedan blir allt värre, så sluta om du börjar må dåligt – att må dåligt innebär att du är en människa, och inte att det är något fel på dig.

Foto på döda civila på en gata i Butja. Inga detaljer, men åtminstone fyra kroppar.

Foto på en död man som skjutits ner när han cyklade.

Ett annat foto på en död man på gatan.

Foto foton på dödade civila. Inklusive en bakbunden på ett av fotot – den finns i annan vinkel längre ner. En annan man på cykel, som skjutits ihjäl.

Filmsekvens när ukrainsk trupp på pickuper kryssar fram mellan de döda på gatorna i Butja. Den bakbundne avrättade mannen ovan finns med även här.

Fler bilder, två upprepningar av ovanstående, två nya.

Närbilder på avrättade, inklusive fotot på sju personer avrättade vid en vägg vid en bakingång. Foton innehåller bakbundna och halvnakna personer.

Delvis uppgrävd massgrav. Fyra döda. Ansikten syns. Ska vara lokal ämbetsman med familj och enligt uppgifter från annat håll ska de bära spår av tortyr. De fördes bort den 23:e mars, och hittades igår.

Upprepning av foto på avrättade ovan, samt en halvnaken man som slängs ner i en VA-brunn och skjutits ihjäl där nere.

Fyra foton, tre upprepningar av ovanstående och ett nytt.

Upprepat foto på de avrättade vid bakingången, samt uppgifterna från Butjas borgmästare om att 280 kroppar begravts i en massgrav.

Det räcker kanske så?

 

1 kommentar:

e-hog sa...

Man blir förstummad av den grymhet bilderna visar.
Historien upprepar sig om å om igen. Tyvärr.