tisdag 20 oktober 2015

Tredje intifadan. Några tankar


Den tredje intifadan pågår som bäst. Dag efter dag sticks och huggs människor ner med kniv. Några dör av pistolskott. Några, idag vid två olika tillfällen, blir avsiktligt påkörda av bilar. Ordet "några" bör här förtydligas: de som utför dåden är palestinier, de som skadas eller dödas är israeliska judar. Så långt är spelplanen tydlig. Bilden ovan kommer från en Facebook-sida tillhörig Fatah-rörelsen. Bilden nedan kommer från en Gazan Zahran Barbah, avsedd att visa var man ska köra in kniven i sina offer, publicerad på Facebook!


Det många frågar sig nu är huruvida dessa angrepp är organiserade. Klart att de är! Man finner ingen plats på jorden där så många, framför allt unga, människor plötsligt beväpnar sig och hugger eller skjuter ner sina offer, eller helt enkelt kör över dem för att döda. Angriparna vet att de med all säkerhet själva blir dödade.

Den tredje intifadan har kallats Oslo-generationens. Det handlar om en ung palestinsk generation som inte längre vill leva under israelisk ockupation, eller behandlas som andra klassens medborgare inne i Israel. Man får ta risken att anklagas för att vara antingen naiv eller terrorvän, men jag vill påstå att det bara finns en långsiktig lösning: ett slut på den israeliska ockupationen. Judiska filosofer, intellektuella, politiker har i mer än fyrtio år sagt det, så det är ett fint sällskap man tillhör om man ansluter sig till denna skenbart enkla tes. Den tredje intifadan visar, om inte annat, att man varken på kort eller lång sikt kan bygga ett säkert, harmoniskt och bestående samhälle om man håller ett annat folk undertryckt. Historien känner inte ett enda exempel på att det skulle lyckas. Och de avskyvärda dåd som nu äger rum vid ett antal tillfällen varje dag måste tjäna som en uppfordrande maning till den politiska klassen i Israel att lägga om kursen. Om inte annat så just för Israels skull!


2 kommentarer:

Staffan Ohlsson sa...

Låter bra, men det blir nog svårt att komma fram till exakt vad det är man ska sluta ockupera för att fred ska uppstå - tyvärr!

Inre exil sa...

Staffan, just det har du alldeles rätt i!