onsdag 28 oktober 2015

Polisen om skolmördarens nätvanor, eller: Sökorden som gör mig suspekt

Foto: Astrid Nydahl
Ur Aftonbladets artikel om skolmördaren i Trollhättan klipper jag detta:

”I den avlidne gärningsmannens dator har polisen också kunnat hitta flera andra saker som kan kopplas till morden.
– Han har varit inne på flera högerextrema sajter. Han har också sökt på flera saker som kan kopplas till nazism och högerextremism, till exempel ”Waffen SS”, säger Sten Åke Timmersjö och tillägger:
– Utöver det har han gjort flera sökningar på sidor om andra världskriget och gamla generaler i Nazityskland.”

Varför citerar jag dessa ord? Jag gör det av ett enda, men mycket viktigt skäl: idag finner vi information på nätet. Det betyder att vi sätter digitala spår. Om någon, till exempel jag själv, begår ett brott så kommer polisen att ta min dator och i den försöka finna förklaringar till brottet jag begått. Sådana beslagtaganden är idag rutin. När min son Tobbe tog sitt liv fick vi inte tillbaka hans dator förrän flera veckor senare, polisen tog både den och hans telefon, i avsikt att säkerställa det vi redan visste, att hans död var ett självmord och inte resultatet av ett brott.

Jag vill därför meddela polisen redan nu:

Jag läser regelbundet "högerextrema" sidor. Jag läser regelbundet "vänsterextrema" sidor. Jag läser Avpixlat, Fria Tider, Motpol. Jag läser Arbetaren, Proletären, Flamman. Och jag vägrar här att definiera vad det ena eller det andra kan eller bör kallas. Jag läser dem för att de ger mig information om olika sätt att förhålla sig till verkligheten, och olika sätt att informera om skeendet.

Jag söker regelbundet ”flera saker som kan kopplas till nazism”. Jag har använt sökorden Gulag, Förintelsen, Stalin, Hitler, Identitärer, Nationell Ungdom, Pilkorsarna, Jobbik, kommunism, stalinism, nationalsocialism och hundratals andra inom samma sfärer. Varför har jag gjort det? För att det ingår i mitt arbete att varje dag följa vad som sker i det tumultuariska Europa. Därför söker jag också på begrepp som EU, Schengenavtalet, inre gränser, yttre gränser, migration, gränskontroll och annat suspekt. Utan nätet skulle mitt arbete vara ytterst svårt. Ja, i alla fall svårare än det är. Jag förbehåller mig rätten att söka vad jag vill, eftersom jag vägrar att godta nordkoreanska villkor. 

Varje människa är fri att använda nätet efter eget intresse eller behov. Det gör oss varken till brottslingar i största allmänhet eller till mördare och terrorister.


Före datorns tid satt jag vid skrivbordet med Nationalencyklopedien , bläddrade och sökte. Eller så gick jag runt i mitt bibliotek med en imaginär pannlampa lysande mot bokryggarna.