onsdag 28 oktober 2015

Polisen om skolmördarens nätvanor, eller: Sökorden som gör mig suspekt

Foto: Astrid Nydahl
Ur Aftonbladets artikel om skolmördaren i Trollhättan klipper jag detta:

”I den avlidne gärningsmannens dator har polisen också kunnat hitta flera andra saker som kan kopplas till morden.
– Han har varit inne på flera högerextrema sajter. Han har också sökt på flera saker som kan kopplas till nazism och högerextremism, till exempel ”Waffen SS”, säger Sten Åke Timmersjö och tillägger:
– Utöver det har han gjort flera sökningar på sidor om andra världskriget och gamla generaler i Nazityskland.”

Varför citerar jag dessa ord? Jag gör det av ett enda, men mycket viktigt skäl: idag finner vi information på nätet. Det betyder att vi sätter digitala spår. Om någon, till exempel jag själv, begår ett brott så kommer polisen att ta min dator och i den försöka finna förklaringar till brottet jag begått. Sådana beslagtaganden är idag rutin. När min son Tobbe tog sitt liv fick vi inte tillbaka hans dator förrän flera veckor senare, polisen tog både den och hans telefon, i avsikt att säkerställa det vi redan visste, att hans död var ett självmord och inte resultatet av ett brott.

Jag vill därför meddela polisen redan nu:

Jag läser regelbundet "högerextrema" sidor. Jag läser regelbundet "vänsterextrema" sidor. Jag läser Avpixlat, Fria Tider, Motpol. Jag läser Arbetaren, Proletären, Flamman. Och jag vägrar här att definiera vad det ena eller det andra kan eller bör kallas. Jag läser dem för att de ger mig information om olika sätt att förhålla sig till verkligheten, och olika sätt att informera om skeendet.

Jag söker regelbundet ”flera saker som kan kopplas till nazism”. Jag har använt sökorden Gulag, Förintelsen, Stalin, Hitler, Identitärer, Nationell Ungdom, Pilkorsarna, Jobbik, kommunism, stalinism, nationalsocialism och hundratals andra inom samma sfärer. Varför har jag gjort det? För att det ingår i mitt arbete att varje dag följa vad som sker i det tumultuariska Europa. Därför söker jag också på begrepp som EU, Schengenavtalet, inre gränser, yttre gränser, migration, gränskontroll och annat suspekt. Utan nätet skulle mitt arbete vara ytterst svårt. Ja, i alla fall svårare än det är. Jag förbehåller mig rätten att söka vad jag vill, eftersom jag vägrar att godta nordkoreanska villkor. 

Varje människa är fri att använda nätet efter eget intresse eller behov. Det gör oss varken till brottslingar i största allmänhet eller till mördare och terrorister.


Före datorns tid satt jag vid skrivbordet med Nationalencyklopedien , bläddrade och sökte. Eller så gick jag runt i mitt bibliotek med en imaginär pannlampa lysande mot bokryggarna.


7 kommentarer:

Martin sa...

Fast om polisen nyper din dator och du hamnar i media så söker du inte alls på allt det där, då söker du bara på det som är politiskt opportunt att berätta att du söker på av det där.

Cello Jr sa...

Bäste Thomas, din bloggning gav inspiration till denna på min egen blogg:

"Att tänka fritt är stort, att tänka politiskt korrekt större"

elina sa...

Jag ligger säkert risigt till. Däröver hatar islamister mig och hotar mig till livet. Men jag tror att polisen inte har tid med oss, de jobbar för fullt med asylfrågor och högerspöket. Mördar ingen oss kan vi vara lugna över våra sökvanor.

Steen sa...

Jeg så hans You Tube kanal, der nok er lukket nu. Den var mest flydt af musik, men der var et interview med Jimmie Åkesson og nogle historiske film, der mere vidnede om en interesse for WW 2, end en politisk nazistik interesse.
Jeg tror ikke, han var spor "nazistisk" eller "højreradikal"

/lasse sa...

Varje människa är fri att använda nätet efter eget intresse eller behov. Det gör oss varken till brottslingar i största allmänhet eller till mördare och terrorister

Än så länge kan det se så ut. Det gör en inte till det nämnda, men till en dissident som inte är som oss andra. Ropen på att förbjuda möjligheten att få information som kan göra folk till dissidenter finns.
När landets verkliga ekonomiska makthavare var hotade av dylikt informationsspridande stängde landets justitieminister ner sajten. Förvisso fick man backa då.
Nu verkar man på fullt allvar fiska efter att invandringskritik på nätet är sponsrat av främmande makt (PUTIN) för att sprida rädsla och oro, PSYOP för att underminera den goda och rätta ordningen.

Anonym sa...

Innan internet gick tydligen SÄPO igenom folks bokhyllor vid husrannsakan och enligt en vänsteranarkist som jag hamnade på samma rödtjutsfest som i slutet av 80-talet så togs bland annat hans exemplar av Kogons Der SS-Staat i beslag (både SÄPOs påhälsning och beslaget kan ha varit hittepå för att imponera på mig i egenskap av företrädare för det mer eller mindre täcka könet på nämnda hippa, men det skulle inte förvåna mig om det ligger någon sags sanning i det han sade). Ser jag på min egen bokhylla nu efter 43 års obehandlad bibliomani skulle man få en hel del att göra och en hel del huvudbry för här ryms det mesta från Marx till Nozick. Jag innehar till och med ett exemplar av den totalt oläsbara Rukhnama. Det förhåller sig på samma sätt med mina internetsökningar. Varför? Därför att jag är en oändligt vetgirig människa och därför att jag ser det som min förbannade plikt som intellektuell och antitotalitär att hålla mig informerad utan skygglappar. Dessutom är informationsfriheten en rättighet som jag förbehåller mig som medborgare.

Anonym sa...

Apropå beslagtagandet av Tobbes dator.Tala om att"lägga sten på börda"
Bodil Schibli