tisdag 5 oktober 2010

Zygmunt Stojowski på nytt.

Solisten Agnieszka Marucha fotograferad i Porto i Portugal!

Det började här hos Einar. Jag skrev en blogg med länk här. Och nu, med posten från Anders W. i Finland har jag fått och kunnat lyssna på hans musik utförligt och i styckenas helhet.

Jag talar alltså om Zygmunt Stojowski. Och det är hans violinkonsert, samt en sonata för violin och piano jag fått samt pianokonserterna, nummer 1, opus 3, och nummer 2, opus 32. På båda skivorna är det fina solister som spelar. Agnieszka Marucha står för det vackra violinspelet och Jonathan Plowright är pianisten som spelar tillsammans med BBC Scottish Symphony Orchestra. Jag bugar mig för både Einar och Anders. Bland annat här kan man höra Marucha spela Stojowski.

2 kommentarer:

Einar J sa...

Roligt att se att du lyssnar vidare på Stojowski. Jag kunde ana av en del surfande på nätet att denne tonsättare är på gång i både konsertsalar och skivinspelningar igen, men den där violinskivan visste jag inte om. De prov som bjuds i länken ger verkligen mersmak.
Hans symfonier lär för övrigt också ha spelats i Warzawa på senare tid.

Inre exil sa...

Tack Einar, jag är ju så glad att du satte mig på spåret och jag njuter verkligen av den här musiken. Det är alltid intressant med kompositörer som får en renässans i det egna landet. Som Bomtempo fick i Portugal på 1980-talet.