onsdag 13 oktober 2010

Vinden i Egypten - synlig och påtaglig.

Rolf Knutsson är för mig mannen som skänkte mina barn så mycket glädje och kunskap på 1970-talet. Som programledare i tv gjorde han fantastiska program som tog barnens sökande efter kunskap på allvar. Men Rolf Knutsson lärde jag också personligen känna på 1980-talet då vi båda under en tid ingick i redaktionen för tidskriften Rallarros.

Nu är Knutsson aktuell med en ny bok: Vinden är synlig, som han gjort tillsammans med fotografen Björn Björnson. Bokens underrubrik säger vad det handlar om: Lyriska anteckningar från en resa i Egypten. Det är en mycket vacker bok. Bildernas gulbruna ton försänker betraktaren i det tillstånd av melankolisk stillhet som motiven kräver. Skönheten i bilderna förstärks också av det slags ålderdomliga patina som hus, människor och miljöer utstrålar. Björnson är en mycket fin fotograf med blick för det vardagliga. Han exotiserar inte Egypten.

Knutssons texter är som fragment utlyfta ur en dagbok, ett slags poetiska skärvor, infall, anteckningar. Han rör sig ledigt mellan tanke och blick, hans fötter har sanden under sig men vandrar också in i de okända gränder där möten, dofter och ljud präglar hans intryck av Egypten.

Man blir onekligen sugen på att sitta ner där i en av gränderna och i stillhet bara glo på de människor som passerar förbi medan man dricker sin kopp arabiskt kaffe.

1 kommentar:

madeleine Brandin sa...

Vilket underbart poetiskt omslag! Tack för tipset!