söndag 10 oktober 2010

Bent Blüdnikow: Bombeterror i København. Trusler og terror 1968 - 1990 (Gyldendal).

Sedan 11 september 2001 har vi gång på gång fått kunskap om våldsplaner riktade mot olika institutioner, redaktioner och enskilda personer i Danmark. Men det vore galet om man trodde att detta var nya fenomen. Bomber har exploderat i Köpenhamn många gånger, också efter andra världskriget då staden ockuperats av den tysk-nazistiska krigsmakten.

Journalisten Bent Blüdnikow har under många år för tidningen Berlingske Tidende skrivit om samtidsfrågor. Han är historiker, född 1954, har arbetat som forskare vid Rigsarkivet och är nu kulturjournalist vid Berlingske. Hans tidigare böcker har handlat mycket om nazismen och kampen mot de judehatande krafterna. Han har också skrivit om kalla kriget.

Med sin nya bok, Bombeterror i København. Trusler og terror 1968 - 1990, kliver han rakt ner i de senaste fyra årtiondenas historia, där framför allt vänsterns, palestinaaktivismens men också högerextremismens attentatsaktivister synas. I dansk litteratur har man de senaste åren särskilt satt sökarljuset på den s.k. Blekingegade-ligan och dess rån och våldshandlingar, men Bent Blüdnikow vidgar kretsen av ämnen, även om ligan också finns med i hans historieskrivning. Dels avslöjar han en rad spektakulära mordplaner som aldrig genomfördes eller misslyckades: mot den israeliske presidenten Chaim Herzog, USA:s försvarsminister Caspar Weinburger och danska personligheter som överrabbinen Bent Melchior och Politikens chefredaktör, Herbert Pundik.

Attentatet mot Northwest Orient Airlines kontor.
Mannen på bilden, en marockansk turist,
dog av sina svåra brännskador.

Inte bara danska medborgare var inblandade i de olika våldsdåden. Där fanns som aktiva såväl palestinier som japaner, armenier som kurder, fransmän såväl som västtyskar.

Ett av de mycket våldsamma och blodiga dåden riktades mot Köpenhamns judar, då synagogan och det judiska ålderdomshemmet utsattes för bombattentat i juli 1985. Bara en stund tidigare exploderade bomber också vid Northwest Orient Airlines kontor. En människa dog, många blev svårt sårade. Har vi glömt det, trots att det endast är 24 år sedan? Ja, jag tror att vi glömt.

Bent Blüdnikow visar att det har betydelse att vi minns. Minnet är vår bästa kompass för samtiden. Om vi minns de blodiga dåd som Bent Blüdnikow skildrar kan vi också lättare förhålla oss till de alldeles aktuella terrordåden. Förbluffande mycket av det som Bent Blüdnikow berättar om har förbindelser med Mellanöstern, främst den tidens sekulära palestinska grupper, som på leninistisk grund bedrev sin terror, som PFLP och dess "kosmopolitiska" mordpatruller.

Bombdåd mot en kosheraffär i Köpenhamn, på Vendersgade,
bara några månader efter attentatet mot synagogan.

I dessa aktiviteter tros också Libyen och Kaddafi spelat en avgörande roll, och Bent Blüdnikow vidgar sitt danska perspektiv till att också omfatta dåd runtom i Norden och ute i världen, som Achille Lauro-morden, bomber i Amsterdam och Lockerbie-sprängningen som väl trots rättegångar och domar får anses tämligen lagd i dunkel. Slutligen ska påpekas att Bent Blüdnikow också berättar utförligt och initierat om saker som hade att göra med den grekiska militärjuntan, den japanska Röda Armén och tyska RAF. Som enskilt verk överträffar Bent Blüdnikows nya bok det mesta i ämnet som utgivits i Skandinavien.

Inga kommentarer: