tisdag 12 oktober 2010

En nazipöbel i rikemansgettot.

En liten nazipöbel finns det uppenbarligen i rikemansgettot Höllviken. Det berättar Sydsvenskan om idag:

När medlemmar från Judiska församlingen i Malmö besökte sin kursgård i Höllviken i helgen trakasserades de av ett tjugotal ungdomar. De skanderade ”heil Hitler”, ”jude­svin” och ”judejävlar förstör Höllviken”.

Läs hela artikeln och fundera över orsak och bakgrund. Är det någon som undrar varför Malmös judar vill lämna staden och regionen? Stranden på bilden ligger en bit utanför Åhus, men den hade lika gärna kunna ligga i Höllviken (foto: A. Nydahl).

9 kommentarer:

Christer Eriksson sa...

En Hitlerjugend i Höllviken? Det låter nästan som om "Mein Kampf" toppar boklistorna i Malmö. Eller är det bara Hamasjugend som har hittat dit?

Anonym sa...

Som boende i Höllviken är jag tyvärr inte förvånad. Här är främlingsfientligheten stor och såväl antisemitismen som hatet mot muslimer frodas, framför allt bland barnen. I mitt arbete möter jag många barn och ungdomar i Vellinge kommun – de flesta är kloka rara ungar med sunda värderingar men det finns ett skrämmande stort antal som hyser värderingar som är mer än obehagliga. Vad det beror på? Jag tror att det är Vellinges långa moderatstyre med främlingsfientliga element i spetsen (att Göran Holm ogillar invandrare om de inte är blonda och rika är ingen hemlighet) som legitimerat den här typen av åsikter hos våra unga. Barn gör som vuxna gör, fast de tar i ännu mer. Det är det vi nu ser i Höllviken – ungdomar som ägnar sig åt en extrem form av det de hört och sett hos vuxna förebilder. Jag vill inte dra alla över en kam. Verkligen inte. Men det är dags att bryta med det arv av rasism och antisemitism som finns här i kommunen. Här finns ungdomar som gapar till skydd för en hotad svenskhet, i fasa över att det ska bli som i Rodengård. En plats som ligger en liten bit härifrån men där få av Vellinges unga någonsin satt sin fot. Våra politiker har gett oss den här situationen. Se bara hur Ljungman och Larsson underblåste hatet hos de främlingsfientliga när det var rabalder om flyktingboendet i Hököpinge. Jag blir så ledsen när jag möter unga som tagit intryck av dessa. Men som sagt här i kommunen finns också ungdomar som står upp för alla människors lika värde och som är beredda att ta diskussionen med de rasistiska och de antisemitiska.

//lärare i Vellinge

JohannaV sa...

Jag hörde om det på sydnytt i morse. Jag hoppas de tar upp det i Riksnyheterna. Det är så ohyggligt skrämmande och hela Sverige bör veta hur situationen är för Malmös judar. Nu får de tydligen inte fred i Höllviken ens. Sådana här saker har inträffat mer eller mindre i Malmö med regelbundna mellanrum - nu lämnas de inte i fred ens på sin kursgård.

Jag undrar om det var "inhemska" Höllviksdrägg eller inresta från Malmö. Har svårt att tro att det finns ett tjugotal nazislynglar i Höllviken.

Till skillnad från lärare i Vellinge tror jag inte att det är Göran Holm och "flykting"-motståndet som är orsaken. Det finns en anledning till att Vellingebor inte vill få hit Malmös problem. Jag kan också tro att Vellingebornas "främlingsrädsla" kan bero på skrämmande upplevelser när de är på besök i Malmö.

(Och för nya besökare är jag alltså Malmöbo.)

markus sa...

läraren i Vellinge: "Här finns ungdomar som gapar till skydd för en hotad svenskhet, i fasa över att det ska bli som i Rodengård."

Jag förstår dessa ungdomar. Vem vill att ens bostadsområde ska bli som Rosengård?

Inre exil sa...

Bara ett ps till Vellinge-läraren. Jag tror att du blandar ihop två väsentliga saker. Det kan förvisso vara så att kommunledningens agerande skapade en djup misstro. De gossar som skulle inkvarteras hos er finns i hela vårt land. Men det är ju inte Malmös judar som är ert problem. Att de har en kursgård i Höllviken borde snarare ses som en ödmjuk och lågmäld resurs. Det är först när det brinner av sociala, religiösa och kulturella motsättningar som det verkligt farliga uppstår. Men att kommunpolitikerna skulle vara skyldiga till något slags abstrakt form av "rasism", det tror jag inte ett ögonblick på.

Däremot är jag övertygad om att du möter många kloka och rara ungdomar. Det är ju inte dessa vi hör talas om. En pöbel kan vara liten eller stor, men det är den vi måste bemöta, offensivt och med stor övertygelse.

Inre exil sa...

Markus, så otidsenlig du är!!! Klart att vi alla vill ha vårt Rosengård. Först då har vi nått en ny medvetandenivå och kan uppföra oss anständigt. Vi gillar - nej, inte olika - utan Rosengård! Likadana överallt.

Inre exil sa...

Johanna, din fundering är viktig, huruvida det är tillresta eller äkta höllvikare. Vi kanske får se. Eller så mörkas det.

Frederick sa...

@markus: markus sa:
"Jag förstår dessa ungdomar. Vem vill att ens bostadsområde ska bli som Rosengård?"

Då jag läst tidigare inlägg av dig och funnit dem kloka tror jag att jag förstår vart du vill komma.

Men låt oss först och främst hålla oss till vad det handlar om och slå fast att judehat i Höllviken är både avskyvärt och oacceptabelt. Om det är judehatarna som ser sin svenskhet som hotad får de väl bilda en nazistisk koloni någonstans i obygden långt bort från oss andra.

Jag tror att du, Markus, syftade på den havererade integrationen i bl a Rosengård som de senaste åren har mynnat ut i våld, bränder och upplopp samt Malmös laglösa tillstånd. Detta är allvarligt och sådant förstår jag om någon vill slippa. Men det kanske borde dryftas i ett annat sammanhang och inte i detta.

Här gällde det judar som utsatts för judehat av ynglingar i Höllviken. Det bör bara konsekvent fördömas utan vidare tillägg. Och att judehatare i Höllviken ser sin "svenskhet" hotad tror jag inte man ska ge något för.

markus sa...

Frederick,
jovisst, självklart bör förföljelse av judar (eller all förföljelse) fördömas! Jag ser också den nya förföljelse av judar som blossar upp i Sverige och Europa på senare år som en skandal våra politiker är alldeles för tysta om. Av olika skäl som kan diskuteras.

Ja, det är den havererade integrationen i Rosengård jag avser. En fråga i sig. Jag ser det inte som fel att kritisera den, och inte heller som tecken på judehat (eller "hotad svenskhet") att inte vilja bo där eller att inte vilja se sitt område efterlikna Rosengård. Jag håller med dig om att det borde dryftas i ett annat sammanhang. Vilket "lärare från Vellinge" borde insett.

Om "hotad svenskhet" var motivet till just det här hatbrottet vet vi inte. Det finns olika motiv bakom förföljelsen av judar i Sverige idag. Inte heller ser jag det som klart att kommunpolitiker skulle stödja den sortens hatbrott (en hemsk anklagelse!). Vilket "lärare från Vellinge" också borde inse.