torsdag 21 oktober 2010

Vad händer i Malmö?

Uppdatering: Sydsvenskan natten mellan torsdag och fredag. Mer information kommer under fredagen.

Uppdatering fredag: Skytten slår till igen.

Uppdatering fredag: Polisen börjar beskriva skytten.

Uppdatering fredag: Intressant att notera är att tidningarna nu tagit bort möjligheten att länka. Så sent som i natt fanns ett intressant utbud av bloggar som kommenterade och/eller analyserade skeendet. Nu finns inte detta kvar. På Sydsvenskan har man tagit bort alla bloggspalter. Det som sägs får inte sägas. Sverige sluter sig som vanligt i konsensuskulturen. Det är likadant varje gång det händer dramatiska och avgörande saker.

Uppdatering: DN om presskonferensen.

Nedanstående skrev på torsdagseftermiddagen:

Sent skall syndaren vakna heter det. Och nog har de största syndarna – maktens män och kvinnor – väntat in i det sista, innan de ens förmått eller vågat uttrycka en åsikt om vad som sker i rikets tredje stad. Malmö är en våldets stad. Malmö är sedan länge den avgrundsdjupt gettoiserade staden som kan mäta sig med brittiska Birmingham och tyska Köln. Polarisering och konfrontation är ord som inte räcker för att beskriva att Malmö inte längre existerar som sammanhållen stadskultur, utan att det handlar om två hela olika sätt att leva och förhålla sig till livet. Malmö är Skandinaviens mest arabiserade och islamiserade stad (se statistik här). Det är i sig problematiskt, eftersom islams lära förutsätter så mycket som gamla malmöbor inte ens hört talas om. Detta parallella samhälle växte för länge sedan fram i förorter som Rosengård och Lindängen, men är idag en väsentlig del av Malmös totala yta. De klassiska arbetarkvarteren – som Möllevången, Sofielund och Kirseberg – utmärks idag framför allt av icke-arbete och bidragsberoende.

När man håller ett öga på sin gamla hemstad – jag gör det varje dag – ser man snabbt att våldet, också i form av skottlossning, sedan länge är en del av den malmöitiska verkligheten. Ingen som intresserar sig för socialpolitiska frågor kan ha undgått att registrera detta. Men först nu vaknar de värsta syndarna, de politiker och kommunala tjänstemän som aktivt arbetat för att främja denna utveckling. Den fria bosättningsprincipen för bidragsberoende hitflyttade människor från arabvärlden, Afrikas horn och Asien har skapat gigantiska problem i områden som jag tidigare nämnde: överbefolkningen har i sig skapat nya, hittills okända fenomen för det moderna Malmö, med kackerlackor i bostäderna, omfattande fukt- och mögelskador, sjukdom och elände.

Nu vaknar politikerna. Ända upp på regeringsnivå vaknar de. Varför först nu? Jo, för att Malmöpolisen sagt att de tror sig se en ny Lasermannen som går runt och skjuter människor i staden. Det som upprör mig är massmediernas totala oförmåga att peka på att det rör sig om två parallella skeenden, som kanske inte ens har minsta förbindelse: en (två eller fler?) som går runt och skjuter folk (15 eller 16 är drabbade nu) och sedan de gängrelaterade skottlossningarna (runt 30 på ett år) i kampen om knarket, krogarna, makten. Varför ska det vara så svårt att förstå och skilja dessa skeenden åt?

Jag tror nog att man medvetet blandar bort korten nu. Styrande män och kvinnor vet instinktivt att de förlorat kontrollen i Malmö. Kvällar och nätter är det albanska, kurdiska, turkiska, arabiska, serbiska nätverk, klaner och ligor som styr sina respektive delar av Malmö med järnhand. Förstår de inte ens orsaken till att en enskild skytt inte skulle våga sig på att gå runt i Rosengård och skjuta? Han skulle bli slaktad som en kanin direkt.

De gängse tyckarna i stortidningarna kommer dragande med samma förutsägbara hokus-pokus som alltid. De tror att öppen debatt och belysning av sociala problem föder prickskyttar. Jag skulle vilja säga att det är precis tvärtom. Den svenska konsensus-tystnaden skapar inte bara enskilda dårar, den skapar ett samhälle som när man minst anar det kan stå inför inbördeskrigsliknande tillstånd. Det vore den verkligen tragedin.

6 kommentarer:

JohannaV sa...

Det är fruktansvärt om det skulle gå omkring en ny "laserman" i Malmö. Men kanske säger det en del om samhällsklimatet att jag började undra igår kväll när jag lyssnade på nyheterna hur lång tid det skulle gå innan man skulle koppla ihop sverigedemokraterna med illdåden. Nu vet jag att Per Svensson redan hade artikeln färdigskriven i huvudet, det vidriga han skriver här får han betalt för:

"Jimmie Åkessons troskyldiga blick och avtryckaren som kramas i mörka buskage."

Jag får säga att jag börjar frukta mer för sd:anhängares liv efter detta än för offren för attackerna.

Kanske säger det en hel del om mig också, hur avtrubbad Malmö har gjort mig - och till viss del kall. För samtidigt som jag kände medlidande med de invandrarmän som uttryckte sin rädsla för att gå ut på kvällarna inför reportrarna så kunde jag inte låta bli att tänka att så här är det ju i somliga kvarter för icke-muslimska kvinnor-de vågar inte gå ut på kvällen heller.

Och deras rädsla har politikerna inte ens börjat tas på allvar. Framför tv:n igår kunde jag inte låta bli att undra: måste även utlänningar bli skjutna för att våldet i Malmö ska uppmärksammas?

(Idag fick jag höra från en sverigedemokratisk bekant att två icke-aktiva SD-medlemmar fått anonyma likadana hotbrev med posten. Min bekant avslutade med ett försök till besk humor: "Johanna, är det du som gömmer dig i buskagen och skjuter invandrare om nätterna?"

Javisst, det är ju vad vi ägnar oss åt, eller hur Per Svensson?

annannan sa...

Vad som händer i Malmö är fruktansvärt. Så skåning jag är har Malmö aldrig varit en särskilt nära bekantskap, men det spelar förstås ingen större roll i sammanhanget.

Med tanke på hur stor andel av Malmös befolkning som har ett annat ursprung än svenskt, går den aspekten inte att bortse från i en reflektion över vad det är som händer.

Men kan man förklara hela problemet med islamiseringen och mångkulturen?

Ingenjören sa...

Det är intressant JohannaV att du i kommentarerna till det ena blogginlägget förfasar dig över hur hemskt det är att en vänsterperson filmar nära ditt ansikte, men fnyser när invandrare blir nedskjutna på öppen gata.

"Jag får säga att jag börjar frukta mer för sd:anhängares liv efter detta än för offren för attackerna."

15 personer i Malmö har, på under ett år, blivit skjutna för att de var invandrare, hur många i Malmö har blivit skjutna för att de var SDare det senaste året? Efter att ha jämfört dessa två siffror, hur kan någon person "frukta mer för sd:anhängares liv" än "för offren"?

Anledningen till att SD sammankopplas med illdåden är just detta. Du skiter i att folk blir skjutna, om de har fel hudfärg och du skriver rent ut att du upplever den rädsla andra känner när någon medvetet försöker mörda dem som rättvis. Att bagatellisera våld på det sätt som ni gör är oförsvarligt.

JohannaV sa...

Du har ingen aning (såvitt du inte sitter på uppgifter som ingen annan känner till och då tycker jag att du ska kontakta polisen) om alla offer för skottlossningarna är det just för att de är invandrare. Vad jag vet så är det media som gör den kopplingen - inte polis.

Om du läser mitt inlägg så vet du att jag menade de malmöbor med invandrarbakgrund som nu var rädda för att bli utsatta. Jag förstår deras rädsla men jag tror att risken är större för att ett pöbelupplopp drabbar en sd:are (efter den hatstämning som piskas upp av Per Svensson och andra proffstyckare än att just invandrare är mer utsatta än andra i malmö - en stad vars våld hittills har drabbat alla etninska grupper.

Gruppvåldtäkter, barnäktenskap, gängrelaterat våld på öppen gata är vardagsmat här och har varit länge utan att någon brytt sig nämnvärt. Det våldet har drabbat oss alla här i Malmö, "svenskar" som "nysvenskar". Just NU verkar våldet enbart drabba utlänningar. DÅ reagerar Beatrice Ask, Ilmar Reepalu och andra politiker. Jo, det är så dags,säger jag.

Kalla det främlingsfientlighet om du vill - det bjuder jag på.

Klart jag är förbannad och rädd när någon vänsteraktivist filmar mig ngn centimeter från mitt ansikte när jag vet att en partikamrat blivit gravt misshandlad samma kväll som han deltog i ett sd-torgmöte. Det skäms jag inte för att jag blir. Det är nog du som saknar empati här.

Sen tycker jag att du ska sluta gömma dig bakom invandrare när du vill kritisera mig. De är ingen homogen grupp och ska inte användas för någons politiska syften.

"Anledningen till att SD sammankopplas med illdåden är just detta. Du skiter i att folk blir skjutna, om de har fel hudfärg och du skriver rent ut att du upplever den rädsla andra känner när någon medvetet försöker mörda dem som rättvis."


Fy f-n säger jag, du utnyttjar dessa fruktansvärda illdåd till att hetsa mot ett parti du inte gillar. Ett parti som redan är våldsutsatt. Du slår neråt.

Jag kan bara konstatera att Ingenjören läser mitt inlägg som fan läser bibeln.

JohannaV sa...

Några intressanta norska inlägg som jag tycker illustrerar ämnet:

http://www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=46&tekstid=4255

http://www.document.no/2010/10/ny_lasermann_-_resultat_av_sam.html

Christer Eriksson sa...

"Vad händer i Malmö?"

Det är en intressant fråga eftersom det är media som spekulerar om en etniskt svensk gärningsman - den s.k. lasermannen - med rasistiska motiv, och inte polisen. Men jag vill minnas att det är en tes som har framlagts tidigare av journalister för att förklara det ökande våldet i Malmö. Ingen skugga får nämligen falla på mångkulturalismens heliga lov.

Det är också intressant att samma människor som anklagar SD för att skylla alla problem på invandringen inte själva drar sig för att skylla alla invandringsproblem på SD.

Det blir även en smula ironiskt när vissa kräver att endast en viss typ av kriminalitet måste bekämpas av samhället samtidigt som personal vid polis, brandkår och ambulans möts av stenkastning när de "inkräktar" på invandrarnas intresseområden och muslimska enklaver.