söndag 31 oktober 2010

Är det åldrandet som är så smärtsamt?

Spelar fysisk smärta någon roll för tanken och skriften? Jag har den senaste månaden haft anledning att fundera på det. En mycket stark smärta uppenbarar sig i samma ögonblick jag vaknar och den finns kvar hela dagen. Efter inledande undersökningar står jag i begrepp att komma till en specialist med remiss från min husläkare. Under tiden mal tankarna och det ena scenariot värre än det andra växer fram i hjärnan. Den fysiska smärtan övertrumfas bara av fantasins möjliga vägar.

Den senaste veckan har jag varit en dålig läsare. Nästan varje bok blir ett virrvarr som jag inte kommer åt. Smärtan och dess fantasier överröstar den lästa texten, som om den inte kunde tala igenom det som hindrar den. Det är likadant med skriften, den vill inte tränga igenom fysiska, materiella hinder och bli förbindelsen mellan tanke och text. Jag står mitt i en storm av mycket påtagliga besvär och låter mig inte hejdas. Ändå är det som om både min röst, min läsning och det jag skriver förminskades av smärtan.

Åldrandet kommer jag inte undan. Är det åldrandet som är så smärtsamt?

Foto: A. Nydahl

3 kommentarer:

Hanne H sa...

Men kære Thomas, det gør mig ondt at høre, at du har det så dårligt.

Det er helt sikkert, at stadige smerter tærer på vores kræfter, både de rent fysiske, men også de psykiske. Det kræver en anstrengelse fra vores bevidste hjerne at holde smerterne i skak, og dette betyder mindre overskud til alle de andre kognitive funktioner, blandt andet overblik, kontrol, evne til at associere.
Det kan være en hjælp til disse overordnede funktioner, at tage smertestillende midler - også selv om det ikke er en kausal behandling. Det frigiver simpelthen noget mental energi. Men det bedste er naturligvis af finde årsagen til smerterne (om muligt) og behandle den.

Mine bedste tanker går til dig, håber smerterne letter.

Inre exil sa...

Kära Hanne, tack för dina goda ord och goda råd. Jag använder smärtstillande, men det tycks inte räcka. Imorgon vardag och nya möjligheter till hjälp. Varmt tack!

Christer Eriksson sa...

Tråkigt att höra att du lider av plågor. Hoppas att du får den hjälp du behöver från sjukvården så att du blir frisk igen!

Mvh
Christer