onsdag 13 oktober 2010

Nathan Shachar om Vargas Llosa

Idag läser jag Nathan Shachar om Vargas Llosa i DN, en skarpt polemisk artikel som svar på Kajsa Ekis Ekman. Jag både ler och nickar instämmande åt vissa av Shachars argument:

Ekman har dammsugit romanen
”Det gröna huset” (1967) efter kvinnofientliga epitet. Låt se hennes skörd: ”knoppande bröstvårtor”, ”den lilla kroppen”, ”de stora, skrämda ögonen” och ”slappa i köttet” – den senare frasen om det gröna husets äldre prostituerade, som bordellägaren Anselmo vill byta ut mot yngre offer. Den som inte tål höra kropps­delar nämnas vid deras rätta namn bör avstå från Vargas Llosa. Den som insisterar på att råa soldathopars och cyniska bordellägares härjningar bland oskyldiga flickor i gamla dagars Peru och i Amazonas skall skildras med en antiseptisk svensk genderjargong har avskärmat sig från större delen av världslitteraturen.

Det är väl bara att inse att man ibland snubblar över en argumentation som man borde ha varit mer vaksam mot. Om inte annat så förstår jag att min egen aversion mot hans sena romaner fick mig att acceptera argumentationen emot honom. Den bygger ju i allt väsentligt på en cementerad "vänster"-uppfattning om hans politiska engagemang (vilket jag länge hyst stor respekt för, inte minst för att han genomskådat de perversa system som håller medborgarna i tvångströja och kallar sig "socialistiska"). Jag rekommenderar därför läsning av Shachars artikel.

Foto: U.W.