söndag 22 november 2015

Vad sysslar SÄPO med?

Foto: Astrid Nydahl
Det fanns redan på dag ett frågetecken kring masshysterin som utbröt: blixtinkallade presskonferenser där i princip ingenting sades, "bild" på den i sin frånvaro anhållne, extrainkallade poliser, förhöjd terrorberedskap. Allt som skedde tedde sig självklart i ljuset av massakrerna och massmorden. Islamismen är ett dödligt hot mot oss alla. Jag var varje dag ute vid havet, talade med det vi brukar kalla för "vanligt folk" och människor uttryckte tacksamhet mot SÄPO för att mannen gripits. Leif GW var den förste som formulerade kritiska tankar. Sedan tog en av våra främsta terrorforskare till orda, Magnus Norell, och sa:
"Det är märkligt att personen bodde i en bostad där hans namn stod på dörren och att han inte försökt att gömma sig",
och
"Den misstänkte Moder Mothanna Magids döljer inte heller var han har befunnit sig den senaste tiden. Han har till exempel flera gånger checkat in på platser i Boliden på sin Facebook-sida. Den senaste incheckningen skedde den 12 november, då han ska ha befunnit sig på Malmhallen i Boliden.Han har också ”gillat” ICA Boliden och andra Facebookgrupper som ”I Love Sweden” och ”Move to America”.

Nå, nu är alltså mannen frisläppt. Han är, med SÄPOs och polisens ord "inte längre misstänkt för brott". Frågorna står nu i kö: varför var det han som efterlystes? Vilken var den konkreta informationen om att han i Stockholm deltagit i förberedelse till ett konkret terrorbrott? Vi lär inte få svar på sådana frågor. Inte i brådrasket i alla fall. Vi lever nu i skuggornas värld. I skuggorna kan allt ske, liksom i mörka gränder en sen fredagskväll. Massinvandringen fortsätter, fler än tiotusen huvudsakligen unga muslimska män anländer till vårt land varje vecka. Ingen i maktposition gör någonting för att ändra på detta. SÄPO lär få större uppgifter på sitt bord i framtiden. Kommer de uppgifterna att skötas med samma infantila envishet som fallet Moder Mothanna Magids hittills har gjort, så kan vi hälsa hem. Det kunde vi å andra sidan redan för länge sedan. Än är Polen ej förlorat sjunger polackerna i sin nationalsång. En sådan textrad vore för svenskt vidkommande omöjlig. Vi är förlorade i skuggan av maktmissbruk, lögner och blåögda illusioner.

Här Lasse Wierup i DN:
Mot bakgrund av vad vi nu vet var det häpnadsväckande oprofessionellt. Allt talar för att Säkerhetspolisen begick flera grova missar när man inte upptäckte att den misstänkte fanns registrerad hos Migrationsverket, att han bodde i en lägenhet som betalades av staten och att han själv meddelat omvärlden via sociala medier att han vistades i Boliden. Om 22-åringen verkligen hade förberettett terroristbrott skulle den jättelika sökoperationen kunna antas få honom att försöka fly eller sätta sina befarade planer i verket.
1 kommentar:

elina sa...

Passen byter ägare, namn byter ägare, ägaren säljer namn och pass. Vem kan hålla reda på vem är vem? Inte är det Migrationsverket. SÄPO orkar inte ens surfa till Facebook. Vilken pensionär som helst som kan klicka på datorskärmen hade hittat honom.
Men - den aktuelle killen var bosatt i Turkiet sedan länge. Så, varför får han asyl här går över mitt förstånd. Men jag är ju bara en enkel pensionär som kan surfa lite.
Tack för alla boktips. Hinner inte med men lägger de på en lista. Och tack åter för de vackra bilderna. Hon är en riktig konstnär.