tisdag 24 november 2015

"Liv och hälsa och viktiga samhällsfunktioner står på spel..." MSB om situationen i Sverige

Foto: Astrid Nydahl
Redan i torsdags i förra veckan kom det en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Aftonbladets Lena Melin, en av de aggressivaste socialdemokratiska försvararna av den rådande ordningen och tongivande ledarskribent skrev då:
”Liv och hälsa och viktiga samhällsfunktioner står på spel i spåren av flyktingkatastrofen. Och det kommer att bli ännu värre.”
Efter regeringens presskonferens under tisdagen trodde jag att det mesta som myndigheterna hade att berätta redan nått tv- och radio-nyheterna. Men jag har inte hört ett ord om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap redan den 19 november slog larm.

Lena Melin igen:
”Den senaste är inte bara en larmrapport. Den måste snarare betraktas som ett nödrop. Sverige har flera mål för vår inre säkerhet. Men två av dem, att värna människors liv och hälsa och att samhället fungerar, står nu på spel enligt MSB. Eller som myndigheten skriver på knastertorr kanslisvenska:
- Även med aktörernas nu vidtagna åtgärder föreligger stora utmaningar för värnandet av målen för vår säkerhet, främst med avseende på liv och hälsa samt samhällets funktionalitet.
Hur kunde det bli så här? Värst är läget i Skåne, Västra Götaland och Stockholm där kommuner och andra myndigheter snabbt behöver få mer kvalificerad personal. Annars kommer de från och med december månad inte kunna fullgöra sina plikter.”
Det förstår vi ju, i alla fall om vi lever i verkligheten. Men nu finns det således en myndighet som konstaterar, med Melins ord:
”Sjukvården är ett område som är drabbat. MSB talar om begynnande undanträngningseffekter vilket betyder att sjukvården inte kan ta emot alla patienter. Det är det de menar när de säger att målet om att värna liv och hälsa står inför stora utmaningar.”

Är jag sedan förvånad när jag får veta att det är allra värst i bland annat Skåne? Så dum är jag inte. Så oinformerad är jag inte. Kom nu ihåg detta, alla ni som instämt i den förra regeringens melodi "Öppna era hjärtan" och den nuvarande regeringens instämmande i kansler Merkels "Det klarar vi". Båda melodierna var, för att använda ett uttryck myntat av Hasse Alfredsson, "falska som vatten".


1 kommentar:

Steen sa...

Trovärdigheten hos min partiledning måste i dagsläget, trots dagens uppvaknande, betecknas som nära den absoluta nollpunkten. De har drivit Sverige till en punkt där vi kraschlandar istället för att ha tagit varningssignalerna på allvar och låtit oss hård- eller i bästa fall mjukbromsa.

http://ledarsidorna.se/2015/11/en-politikers-kansloliv/