onsdag 1 maj 2013

Första maj: alliansen mellan stalinister och folkhemskommunister

Vi vet alla hur Vänsterpartiets talare brukar låta. Vi vet också att det är många år sedan de betraktade sig som kommunister och sa att de gjort upp med det förflutna. Men i Kristianstad idag firade de första maj med Sveriges enda stalinistiska rörelse: Kommunistiska Partiet, före detta KPML(r).

Här en smakbit från Vänsterpartiets program:
"”Planer för ett samhälle kännetecknat av förnuft och frihet har dragits upp, men har när de konfronterats med historiska omständigheter som inte tillåtit deras förverkligande i stället blivit till fängelseritningar. Sovjetunionen och de länder som följde samma väg föddes ur kämpande människors drömmar om en bättre värld, men blev till dessa drömmars motsats. De socialistiska idealen krossades i stater som tog sig socialismens namn. Av detta har vänstern dragit viktiga lärdomar. Socialismen kan inte vara något annat än demokratins och frihetens förverkligande. Socialismen kan inte planeras och dikteras av partier och politiska ledare.”

Det är alltså ett vänsterparti som pratar om demokrati och frihet som denna dag marscherar tillsammans med Sveriges stalinistiska parti. De uttrycker sig helt annorlunda och skriver i sitt partiprogram:
”Som politisk rörelse ingår partiet i den historiska tradition, som med teoretisk utgångspunkt från Marx, Engels, Lenin och Stalin till sina erfarenheter räknar den ryska revolutionen 1917, den kommunistiska världsrörelsens uppkomst därefter, det socialistiska uppbyggets framgångar i Sovjetunionen under 1930- och 40-talen… Partiet förnekar inte sina historiska rötter, sådant överlämnar vi till de bekväma, till dem som tror att de kan bli vuxna utan barndom.”
Jag har just levererat en större artikel om saken till Dispatch. Hela kommer förstås att ligga här i bloggen när den är tryckt.


4 kommentarer:

Håkan Bergman sa...

Inga poliser? Inga högerextremister som med våld ska föra fram sina åsikter? Inte ens en liten "mötesstörning"? Tänk så fint det är att "tänka rätt". Det blir en enda stor god kram av allt. Rena släktträffen. Underbart.

Håkan Bergman sa...

Ett tillägg: I Jönköping har vänstern haft "fest". Och i Ängelholm har man bränt ner en stuga som tillhör en SD-politker. Underbara vänstern. Man kan lita på dem. Är det fest så är det fest.

Inre exil sa...

Håkan. Inga poliser. Inte bråkiga "högerextremister". Punk- och folkförbrödring under hammaren och skäran, alltid en påminnelse om att det inte är alla människor som definierar begreppet frihet precis som du och jag. Hade inte förbrödringen varit så total hade jag inte trott att det var Sverige stalinister som skulle ut och gå i solen. Men det var det!

Anonym sa...

Oj, vilket scoop. Jag vill uppmuntra dig att tipsa Aftonbladet och Expressen om detta. Kanske drar de då igång någon kampanjartikelserie under rubriken "Hotet mot demokratin".