onsdag 1 maj 2013

Första maj: alliansen mellan stalinister och folkhemskommunister

Vi vet alla hur Vänsterpartiets talare brukar låta. Vi vet också att det är många år sedan de betraktade sig som kommunister och sa att de gjort upp med det förflutna. Men i Kristianstad idag firade de första maj med Sveriges enda stalinistiska rörelse: Kommunistiska Partiet, före detta KPML(r).

Här en smakbit från Vänsterpartiets program:
"”Planer för ett samhälle kännetecknat av förnuft och frihet har dragits upp, men har när de konfronterats med historiska omständigheter som inte tillåtit deras förverkligande i stället blivit till fängelseritningar. Sovjetunionen och de länder som följde samma väg föddes ur kämpande människors drömmar om en bättre värld, men blev till dessa drömmars motsats. De socialistiska idealen krossades i stater som tog sig socialismens namn. Av detta har vänstern dragit viktiga lärdomar. Socialismen kan inte vara något annat än demokratins och frihetens förverkligande. Socialismen kan inte planeras och dikteras av partier och politiska ledare.”

Det är alltså ett vänsterparti som pratar om demokrati och frihet som denna dag marscherar tillsammans med Sveriges stalinistiska parti. De uttrycker sig helt annorlunda och skriver i sitt partiprogram:
”Som politisk rörelse ingår partiet i den historiska tradition, som med teoretisk utgångspunkt från Marx, Engels, Lenin och Stalin till sina erfarenheter räknar den ryska revolutionen 1917, den kommunistiska världsrörelsens uppkomst därefter, det socialistiska uppbyggets framgångar i Sovjetunionen under 1930- och 40-talen… Partiet förnekar inte sina historiska rötter, sådant överlämnar vi till de bekväma, till dem som tror att de kan bli vuxna utan barndom.”
Jag har just levererat en större artikel om saken till Dispatch. Hela kommer förstås att ligga här i bloggen när den är tryckt.