tisdag 7 maj 2013

»Guds fred med vore døde i Danmarks rosengård« Till minne av befrielsedagen i Danmark, från minneslunden i Ryvangen

Den fjärde maj är en viktig dag i Danmark. Som åren gått har jag allt bättre förstått varför danskarna har en helt annan syn på nationen och friheten än vi. De har en erfarenhet av att förlora båda delarna. Så man minns högtidligt befrielsedagen, då den nazityska ockupationen tog slut.

Här följer en liten text från danska Snaphanen. Samtliga bilder är tagna av Steen R. som driver den bloggen. Och här en länk till sången (med Grundtvigs ord) som citeras i rubriken och här inledningsvis i Snaphanens text:
"Guds fred med dem, som bløde af dybe hjertesår! vor kærlighed med alle, de store og de små, som ville stå og falde med løven askegrå!"
Tilstrømningen til Mindelunden i Ryvangen er så stor, at jeg kunne forestille mig, der var mange ude i landet, som ville være kommet, hvis de kunne. Der var ikke en parkeringsplads i en kilometers omkreds. Min gamle Volvo 850 på svenske plader kom kun ind til kantstenen på et afbud. Derfor er disse billeder til dem, der ikke kunne være tilstede.

Der er stadig en del veteraner, nu er det mest overlevende kvinder, der var meget unge dengang, og der er mange unge samt selvfølgelig folketingsmedlemmer og ping’er, samt visse internationalt kendte islamofobiske forfattere og journalister, som man må se i dagspressen og Se og Hør efter, skønt de selvfølgelig ikke opdagede mere end én. Gæt engang hvem, som en læser af en tabloid fangede på sin mobiltelefon. The horror! The horror! Det nye for mig siden sidst er, at der bagefter synges ved henrettelsespladsen og foran monumentet for de mange døde, danske søfolk i allieret krigstjeneste. Henrik Gade Jensen: Menneskene er som de bør være, men de har så mange sære ting for.