onsdag 28 november 2012

Ungersk parlamentariker: "Judarna är ett hot mot nationens säkerhet."

Márton Gyöngyösi vill ha lista på ungerska judar


Hungarian Spectrum skrev igår i ett ämne som också fick det att i alla fall lite skvalpa till i den svenska ankdammen. Det handlar alltså om Jobbiks allt fräckare framtoning i den ungerska offentligheten.

“By now major papers all over the world have carried the story of a far-right Hungarian member of parliament, Márton Gyöngyösi, who called for a list of Jewish members of the government and parliament because in his opinion they may pose a threat to Hungary’s national security. The condensed stories are often inaccurate and/or they don’t give the background necessary to understand the exchange in the Hungarian parliament that rightly received the condemnation of the whole democratic world.”

Márton Gyöngyösi är förvisso bara en individ, men han representerar en politisk kraft I samtidens Ungern som inte är att leka med.
“Yesterday’s encounter between Gyöngyösi and Undersecretary of Foreign Affairs Zsolt Németh was not entirely unexpected. After all, it was only about a week ago that Jobbik organized a demonstration in front of the Israeli Embassy in Budapest where the leader of the party, Gábor Vona, called on the Hungarian government to find out whether there are Israeli citizens among the members of the government and parliament. Vona also demanded an account of the “presence of Israeli capital in Hungary.”
Detta gör saken intressant också ur ett annat perspektiv och visar var dessa människor har sina ideologiska rötter. Genom att tala om ”israeliska medborgare i regering och parlament” försöker de via den retoriska omvägen säga att det kanske finns judar som har inflytande över Ungerns politik. I parlamentet finns det förstås människor som inte finner sig i detta:
“Today four members of parliament wore yellow stars in protest. The MSZP István Ujhelyi who happened to be the presiding speaker this morning and three DK members of parliament who still sit among the independents: Ágnes Vadai, István Kolber, and László Varju.”
Det är vackert gjort av de fyra. Men borde de inte ha varit fyrtio - minst? Och det som är värst med den här saken är att antisemiterna har folkligt stöd.Kanske är det särskilt illavarslande i ett land som Ungern där man sannerligen inte glömt pilkorsarna och vägen till Auschwitz.4 kommentarer:

Bodil Z sa...

Jag undrar verkligen vad som ska till för att världen, eller ska jag säga den civiliserade världen?, ska se den här nya eller nygamla antisemitismens framväxt. Det verkar hela tiden som det går att låtsas att man inte ser den. Går detta ända fram till koncentrationslägren? Eller till andra sidan av dem?

Inre exil sa...

Fast Bodil, nog syns den. Det som jag däremot är övertygad om är vikten av att beskriva den, skriva om den, argumentera emot den, bekämpar den...

Vad framtiden bär i sitt sköte vet vi förstås inte. Men illavarslande är det. Jag ser ju det här i Skåne också, men här är judehatarna av ett annat slag. De talar gärna om frihet och Gud, men inbillar sig att judar bosatta i Malmö, Helsingborg, Lund eller Kristianstad egentligen är ansvariga för palestiniernas lidande.

Allt judehat har en faktor gemensam: hatet är specifikt riktat mot människor som de tror sig känna igen som judar (ibland döpta till sionister). I det förenas nationalister i Ungern och arabiska islamister i Skåne. Jobbik har ju också i London, på en internationell konferens ordnad av Hamas-sympatisörer sagt "Vi har en gemensam fiende" och vi vet vad de menar det med.

Bodil Z sa...

Ja, Thomas, jag menar inget annat än att den syns för den som har ögon att se med, men det går tydligen ändå att på många håll säga att "den här gången är det fråga om något annat".

Inre exil sa...

Bodil, vi är helt överens!