torsdag 15 november 2012

Markkriget står för dörren

Om det råder fullt krig när vi vaknar på fredagsmorgonen så bli inte förvånade. Jag har de senaste dagarna följt först den intensiva beskjutningen från Gaza in i södra Israel. Hamas har tagit på sig ansvaret för hundratals raketer på bara några dagar. Idag har människor dödats i Israel efter en Hamas-fullträff mot ett bostadshus i Kiryat Malakhi. I hela södra Israel har man fått känna av beskjutningen och tillbringar därför natten i skyddsrum i städer som Ashkelon och Beersheva. Och när Israel besvarat elden har palestinier dödats i Gaza. Men jag tänker inte, som i kriget 2010, sitta vid datorn och argumentera mot människor som beklagar sig över att Israel svarar. Svaret är självklart och det kan innebära ett markkrig inom kort.

Larmen går nu i kväll - alltsedan i eftermiddags - också i Tel Aviv. Det rapporterar bland annat Al Jazeera.

Jag kommer inte att publicera någon krigspropaganda i bloggen. Men jag kommer i den mån det är möjligt att försöka ge en saklig och kritisk bild av skeendet. Jag följer också The Telegraphs rapportering, som nu handlar om att Israel med all säkerhet gör en större mobilisering på runt 30.000 man.

Detaljer går jag inte in på, men jag rekommenderar läsning på följande sidor (den palestinska versionen kan man hämta i närmaste svenska dagstidning, så hade t.ex. DN i sin längre kvällsuppdatering redovisat 13 palestinska dödsoffer men inte med ett enda ord nämnt de israeliska):

ynet
Jerusalem Post
Times of Israel

Det finns förstås också många bra bloggar, jag kommer att fylla på med sådana efter hand. De israeliska källor jag här rekommenderar finns med därför att jag följt dem några dagar nu och fått tillförlitlig information.