fredag 2 november 2012

"Den judiska församlingen i Kampen i Helsingfors utsätts för hot i genomsnitt sex till tio gånger i månaden..."

"Vi råder våra medlemmar att inte bära kippan på stan fullt synligt"


Här finns en artikel om judiska församlingen i Helsingfors som jag fått av en vän i Västra Nyland. Artikeln berättar om ett fenomen som är välbekant för oss skåningar men som uppträder lite varstans i Europa. Oroväckande rapporter kommer från Berlin, och så här kommenterade Spiegel saken: "The apparent involvement of Muslims has prompted the German Jewish community to apply pressure against the Muslim community to do more to stop anti-Semitism. In an interview with the Berliner Zeitung newspaper on Friday, the head of the Central Council of Jews in Germany, Dieter Graumann, called on Muslims to redouble such efforts."

I Frankrike har judehatet lett till både enskilda mord och massakrer. Så sent som under torsdagen hölls en minnesceremoni för offren i Toulouse. Där medverkade såväl Frankrikes president Francois Hollande som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Enligt Haaretz sa Hollande bland annat att "French Jews must know that the republic will do everything to protect them."

Så här skriver man på YLE (förkortning för finska rundradion/yleisradio-bolaget)  om situationen för judarna i Finland:
"Den judiska församlingen i Kampen i Helsingfors utsätts för hot i genomsnitt sex till tio gånger i månaden. - Det kan bestå av verbala hot, skällsords hälsningar med högerextrema tecken, folk som formar sina händer som vapen och skjuter mot oss, berättar Martin. Han säger att situationen för judarna i Finland inte är bra. Martin tar fram en liten ask som innehåller kort. - Det här är en liten kortlek som jag utvecklat, förklarar Martin samtidigt som han radar upp korten på bordet framför oss. Korten visar bilder på bland annat ett lik utanför skolan i Toulouse strax efter skottlossningen. Det nästa kortet är en bild på en man med arabiskt utseende. Han täcker namnet på mannen med fingret. - Den här mannen brukade stå utanför vår lokal och filma. Han hotade att han skulle döda alla som finns här, beskriver Martin lågmält."
Notera att sättet att beskriva hoten i mycket liknar de svenska politikernas sätt att "förklara" genom att tiga om de verkliga hoten i Malmö. I den finska artikeln antyds förvisso att"en man med arabiskt utseende" hotar dem.

I Malmö är det numera vardagskunskap att hatet och hoten kommer från muslimska grupperingar från Mellanöstern, den stora och tunga grupp som tidigt bidrog till en islamiseringen av staden. Kan man ta itu med judehatet om man inte vet var det kommer ifrån? Naturligtvis inte.
8 kommentarer:

Anonym sa...

Exakt Thomas!
Här uppstår då dilemmat för sveriges samtliga journalister och de allra flesta svenska politiker.
Att bara braka i väg och skriva - som du gör - hur det ser ut på mikroplanet utan skygglappar och ängslig karriärhänsyn får obehagliga konsekvenser.
De som Julia Caesar träffande benämner vakthundar står redo att peststämpla de klumpigt objektiva som alarmister och -fobiker.
Ärlig rapportering kan leda till utrotningsläger tycks man resonera.
Sanningen är för svår för oss nyhtskonsumenter att hantera.
Går den upp för oss kommer vi att utveckla vår latenta rasism tills taggtråden rullas ut, stövlarna putsas upp och de etniska utrensningarna ej längre går att hejda.
Detta den modiga vänstern och de ömma liberalerna i dag lyckas förhindra.
Du sköna nya Sverige.
HUBERT

Lasse O sa...

Just i det här finska fallet kan jag tänka mig att det rör sig om inhemska högerextremister. Den muslimska befolkningen är nämligen inte stor och håller oftast en låg profil.
Tyvärr finns det många här i Finland som är intoleranta mot allt som inte upplevs som äktfinskt. Förmodligen handlar det om den berömda finska bristen på dåligt nationellt självförtroende.
Som svenskspråkig möter jag ibland attityder som att "ni hurrit anser er finare än vi" och ve den som pratar svenska i korvkön i Jyväskylä klockan elva på kvällen.

Ett folk utan nationell stolthet vänder lätt taggarna utåt. Sedan är det förstås ett mysterium varför finländaren i gemen är så missnöjd med allt och alla.

Lasse O sa...

Finlands och Sveriges migrationspolitik skiljer sig åt. Kanske ligger förklaringen i att svenskarna i sin hybris tror att alla vill bli svenskar och blir det så fort de sätter foten på svensk mark.
I Finland är man mer misstänksam. Varför vill någon flytta hit till detta eländiga land?

JohannaV sa...

Till Lasse O,

Jag vet inget om finska förhållanden så du kan mkt väl ha rätt i att det rör sig om inhemsk rasism mot judar.
Men varför skulle då inte "Martin" från den judiska församlingen tala klarspråk? Att peka ut "vita" rasister har alltid gått för sig. Och om Martin nämnt inhemsk rasism så tror jag journalisten skrivit det specifikt?

Men Martin valde att berätta om den arabiske mannen som hotade. Det fanns nog en anledning till det.

---
Som Malmöbo kan jag berätta att våra muslimer också höll en låg profil i början. Om ni är kloka i Finland så bygger ni på den nationella identiteten - som ju faktiskt innefattar bl.a. den svenskfinska minoriteten - och tackar nej till mer muslimsk invandring. Eller så erbjuder ni er att ta emot några av våra muslimer. Jag kan tänka mig att det finns åtskilliga sekulära muslimer här i Sverige som fasar för utvecklingen och gärna skulle flytta till Finland.

Lasse O sa...

Johanna, det muslimska inslaget i Finland hänför sig främst till de köpmän som kom hit under tsarens tid. Min svärfar som var med i båda krigen berättade ibland uppskattande om den judisk-muslimska bataljonen som gjorde Finland stora tjänster och stred tappert för sitt land.
Nyligen har det kommit många somalier till Finland men någon religiös extremism märks inte. Det enda kan vara att vissa av dem vill förbjuda mellanölet (morkkisölet) i butikerna men den åsikten delas också av många finländare.

Lasse O sa...

I vilket annat land än Finland hade den här demonstrationen kunnat hållas utan upplopp och kravaller:
http://hbl.fi/lokalt/2010-06-10/stor-demonstration-israel

Inre exil sa...

Lasse, inte i Malmö och inte i Sverige, det säger jag med säkerhet. Tack för länken.

JohannaV sa...

Lasse O, att situationen i Finland är hundra gånger bättre än övriga Europa råder det inget tvivel om.

Men jag tror ändå att journalisten skrev vad personen från judiska församlingen faktist valde att ta upp: hotet från araber.

Och det tyder på att Finland inte är immun från den arabiska rasismen.

Som svensk har jag faktiskt tänkt tanken att emigrera till Finland. Jag skulle tro att rasismen mot svenskar och finlandssvenskar från sannfinländarnas sida är en västanfläkt jämfört med vad svenskar i arab- och muslimtäta områden utsätts för.