fredag 2 november 2012

"Den judiska församlingen i Kampen i Helsingfors utsätts för hot i genomsnitt sex till tio gånger i månaden..."

"Vi råder våra medlemmar att inte bära kippan på stan fullt synligt"


Här finns en artikel om judiska församlingen i Helsingfors som jag fått av en vän i Västra Nyland. Artikeln berättar om ett fenomen som är välbekant för oss skåningar men som uppträder lite varstans i Europa. Oroväckande rapporter kommer från Berlin, och så här kommenterade Spiegel saken: "The apparent involvement of Muslims has prompted the German Jewish community to apply pressure against the Muslim community to do more to stop anti-Semitism. In an interview with the Berliner Zeitung newspaper on Friday, the head of the Central Council of Jews in Germany, Dieter Graumann, called on Muslims to redouble such efforts."

I Frankrike har judehatet lett till både enskilda mord och massakrer. Så sent som under torsdagen hölls en minnesceremoni för offren i Toulouse. Där medverkade såväl Frankrikes president Francois Hollande som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Enligt Haaretz sa Hollande bland annat att "French Jews must know that the republic will do everything to protect them."

Så här skriver man på YLE (förkortning för finska rundradion/yleisradio-bolaget)  om situationen för judarna i Finland:
"Den judiska församlingen i Kampen i Helsingfors utsätts för hot i genomsnitt sex till tio gånger i månaden. - Det kan bestå av verbala hot, skällsords hälsningar med högerextrema tecken, folk som formar sina händer som vapen och skjuter mot oss, berättar Martin. Han säger att situationen för judarna i Finland inte är bra. Martin tar fram en liten ask som innehåller kort. - Det här är en liten kortlek som jag utvecklat, förklarar Martin samtidigt som han radar upp korten på bordet framför oss. Korten visar bilder på bland annat ett lik utanför skolan i Toulouse strax efter skottlossningen. Det nästa kortet är en bild på en man med arabiskt utseende. Han täcker namnet på mannen med fingret. - Den här mannen brukade stå utanför vår lokal och filma. Han hotade att han skulle döda alla som finns här, beskriver Martin lågmält."
Notera att sättet att beskriva hoten i mycket liknar de svenska politikernas sätt att "förklara" genom att tiga om de verkliga hoten i Malmö. I den finska artikeln antyds förvisso att"en man med arabiskt utseende" hotar dem.

I Malmö är det numera vardagskunskap att hatet och hoten kommer från muslimska grupperingar från Mellanöstern, den stora och tunga grupp som tidigt bidrog till en islamiseringen av staden. Kan man ta itu med judehatet om man inte vet var det kommer ifrån? Naturligtvis inte.