lördag 12 mars 2022

Ryska hot och "räddningar"

Vid Ivösjön lördag. Foto: Astrid Nydahl
 

Nu hotar Ryssland också oss - igen:

"Ryssland krävde inför invasionen av Ukraina att Nato inte skulle godkänna nya ansökningar om medlemskap av länder som Ukraina, Sverige och Finland. Dagen efter invasionen sade en talesperson för det ryska utrikesdepartementet att en eventuell svensk och finsk anslutning skulle få ”allvarliga militärpolitiska konsekvenser” och kräva att ”vårt land vidtar ömsesidiga åtgärder”, enligt den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria.

Nu upprepar Ryssland varningen till Sverige och Finland, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax som intervjuat en högt uppsatt tjänsteman på ryska utrikesdepartementet.

– Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato, som i första hand är en militär organisation, skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser som kräver att man reviderar hela skalan av relationen till dessa länder och vidtar vedergällningsåtgärder, säger Sergej Beljajev till Interfax."

Nå, det är ju klarspråk. Låt oss se vad Anders Björnsson skriver i Clarte:

"Viktigt dock att inte falla in i rysshetsen. Ryssland, som stat och folk, har många gånger räddat Europa, inklusive Ukraina."

Roligt är det, att just en kommunistisk publikation ger oss dessa trösterika ord. Ska vi utgå ifrån att han ser på Holodomor som en räddning? Eller den femtioåriga ockupationen av halva Europa? Kanske är det delningen av Polen mellan Ryssland och Hitlertyskland han syftar på. Gud bevare oss för sådana räddningar.