tisdag 22 mars 2022

Flykten från Ryssland är omfattande. Döden är ikapp angriparna

Skärmdump
 

”Jag vet inte varför min generation så metodiskt fråntogs alla möjligheter, men jag tror att sista akten i den föreställningen nu har inletts. Det finns ingenting kvar att trampa ner oss med ... Hur ska 20- eller 14-åringar kunna glorifiera militärattacker mot våra grannländer och stå inför en fullständig kulturell isolering?” (Den ryska konsthistorikern Nadia Plungian)

När ett land förlorar en ung, vuxen generation, visar det på kraften i dess motsättningar och inre avgrunder. Flykten från Ryssland är omfattande. Den inre exilen är ett alternativ för andra. Men Plungians fråga är central: hur skulle 20- eller 14-åringar kunna känna sympati eller delaktighet när deras generationskamrater slaktar och slaktas i Ukraina?

De dödssiffror som idag har sipprat ut säger det mesta. Putins krig är därför så smutsigt och kan bara "vinnas" med monumental terror och förstörelse.

Flykten från Ryssland är omfattande, ja det är den, men döden är också omfattande. En krigsmaskin som förlorar så många stridande soldater på så kort tid kommer att trampa länge i gyttjan, innan de skickas döda på ett tåg till Belarus. Hem kommer de aldrig.

 ***

Cornucopia 11:00 Nya förlustsiffror för Ryssland enligt det ukrainska försvaret. Man har nu förlorat 509 stridsvagnar, 99 flygplan och hela 1 000 mjuka fordon, samt 1 556 övriga pansarfordon. I personal är siffran nu uppe på 15 300 döda. Ett stort antal större drönare sköts ner senaste dygnet, från 24 till 35 stycken. 

 

2 kommentarer:

Anders W sa...

Godståget från Ryssland med antracit, till Koverhar hamn, som ännu går genom Finland, hade nyss stora vita bokstäver: "No War, "No Coal" och "Без войны".
Antraciten skeppas vidare till Tyskland. Energibehov.

Inre exil sa...

Anders, stort tack för denna information!