lördag 12 mars 2022

1975, en värld i krig och en skånsk resenär

Mitt pass från 1975

 

1975 var jag 23 år. Min förste son var inne på tredje året, min första dotter föddes. I passet står min adress och ett telefonnummer jag minns: 896 93. Yrke: dekoratör, längd 184 cm. Två in- och utresor är stämplade, båda Albanien. Parisresorna saknar stämplar i detta pass, fanns förmodligen i ett tidigare.

Vietnamkriget upphörde 1975, med FNL:s seger och USA flykt med svansen mellan benen. Inbördeskriget i Libanon började. 1975 tog Pol Pots mordregim makten i Kambodja. Folkmordet inleddes.

Mycket mer hände förstås. Efter Sovjetunionens inmarsch och ockupation av Tjeckoslovakien 1968 inleddes 1975 perioden av stagnation. En våt filt av förtryck.

I Albanien drabbades Ismail Kadare av ett treårigt publiceringsförbud det året. Men det var ett undantag.

Kalla kriget är mycket kallt. Det kambodjansk-vietnamesiska kriget bryter ut. Ett par år senare, 1979, invaderar Sovjetunionen Afghanistan. Där skövlar, plundrar och bombar de i tio år, så som de gör det i Rysslands namn nu i Ukraina.

Spåren förskräcker. 

PS: Självklart är detta inte en komplett redovisning av krigen, ockupationerna och förstörelsen. Hela det Europa som levde bakom järnridån drabbades ju av det sovjetiska förtrycket!