onsdag 9 mars 2022

Kriget, el- och bränslepriserna. En personlig fundering

Foto: Astrid Nydahl

När jag står vid Hammarsjön, alldeles nära vårt hem, är det flera hotfulla saker jag grubblar på.

Kriget först och främst. Efter president Zelenskys gripande tal i brittiska underhuset i går tänkte jag att det blir omöjligt att fasthålla den förda linjen gentemot Ryssland. Alls inte. Vita huset sade i dag nej till det polska förslaget att skänka stridsplan till Ukraina av äldre östmodell. Sanktionslinjen är bred och omfattande, men jag tvivlar på att en aggressiv maktberusad ledare som Putin faller med den.

Annat jag tänker på är bränsle- och el-priserna. Vi trodde att elräkningen som kom i januari var det högsta man kunde nå. Nu slås det radikalt av marsnoteringarna. Nästan tre kronor kwh i dag. I april ska kompensationerna börja betalas ut. Men de är retroaktiva och gäller inte alls de priser som noteras nu.

Vi fattade två viktiga beslut. Efter alla år av dagliga bilturer till kusten har de upphört. Vi har helt enkelt inte råd med dem. Vi tar till Hammarsjön, som ligger nästan runt hörnet, eller stannar bara inne.

Vi har också slagit av alla element i huset. Vi har nu en inomhustemperatur på 15 grader. Det var lite kallt i natt, men dagtid går det bra.

Inga bomber faller över oss. Vad sker framöver?