måndag 14 mars 2022

I rysk propaganda-tv talas om erövring av Baltikum och ockupation av Gotland. Ur Bulletin

Igor Korotchenko framträder ofta i ryska propagandakanaler på tv som ”utrikesexpert”. Nyligen diskuterade han där hur Ryssland ska kunna erövra de baltiska staterna och delar av Sverige.


Enligt Korotchenko kan de baltiska länderna erövras genom att man plötsligt låter ”artiga människor” dyka upp, som välkomnas av lokalbefolkningen. Samtidigt rullar de västliga ryska militärkommandona över gränsen. Radion – som varit undertryckt under en tid – släpps fri och via den får Västvärlden och NATO veta att Ryssland proklamerat en överflygningsfri zon inom en radie av fyrahundra kilometer från Gotland. På så vis blir hela Östersjöområdet i praktiken kontrollerat av Ryssland, säger Korotchenko.


Varför rysk tv visar detta och den ryska nyhetsbyrån Interfax meddelar hot från ryska statstjänstemän att Sverige har ”vedergällningsåtgärder” att vänta om vi närmar oss NATO, kan man bara gissa om. Betyder det att kretsen kring Putin, där Korotchenko ingår, verkligen umgås med planer på att ockupera Gotland, eller är det skrämselpropaganda? Det kan bara framtiden utvisa.


Dan Korn


Dan Korn är Bulletins opinionschef, författare till tjugo böcker och har sysslat med kulturjournalistik under fem årtionden.