torsdag 17 mars 2022

Olga Smirnova lämnar Bolsjojteatern i protest mot överfallet på Ukraina

Skärmdump
 

I kriget alstras det mest död och lidande. Men det finns hela tiden en skapande kultur som man vill förhindra, tysta, förinta.

De ryska konstnärer inom olika discipliner, som nu lämnar sitt land, är viktiga röster mot Putins krigsmaskin.

Idag meddelas följande:

Balettstjärnan Olga Smirnova lämnar Rysslands prestigefyllda nationalscen Bolsjojteatern i protest mot invasionen av Ukraina.

”Det smärtar mig att folk dör, att folk förlorar tak över huvudet eller tvingas att överge sina hem. Vi kanske inte är i den militära konfliktens epicentrum, men vi kan inte förbli likgiltiga inför den här globala katastrofen”, skriver hon.

Olga Smirnova har varit vid Bolsjojbaletten sedan 2011 och har haft huvudroller i bland annat ”Svansjön” och ”Giselle. Nu ska hon i stället dansa för den holländska Nationalbaletten i Amsterdam.

Avhoppet kommer efter att den brasilianske solisten David Motta Soares och den italienske dansaren Jacopo Tissi också avbrutit sina karriärer i Moskva till följd av kriget.

För ett par veckor sedan lämnade även Bolsjojteaterns musikaliska ledare Tugan Sochiev sitt jobb efter att ha ”blivit pressad att ta ställning om kriget”.