söndag 27 mars 2022

Aldrig mer! Eller kanske bara en eller två gånger till

Foto: Astrid Nydahl
 

Aldrig mer! Om folkmord heter en utställning som Forum för levande historia har gjort. Orden Aldrig mer! har under årtionden uttalats av politiker, aktivister, men de har i mitt medvetande alltid framstått som tomma och rituella. 

Var fanns innebörden av orden när Balkan slets sönder av folkmord? Fråga en bosniak eller en alban om det som skedde. 

En vänsterpartist menar att orden huvudsakligen formulerades uppfordrande för att vi ska minnas Förintelsens miljoner offer. 

Det är förstås sant - orden syftar just på att Förintelsen aldrig mer får förekomma - men om orden ska peka framåt måste de vara en maning,  konkret och syftande till handling.Problemet med vänsterns syn på ämnet är att de aldrig nämner den mordiska islamismen och dess fascistoida karaktär.

Så, hur är det möjligt att Europas politikerklasser, oavsett nation, beter sig som om de helst av allt inte ville höra orden, och framför allt inte handla och agera som om de hade en konkret mening och innebörd. Ska vi bara symboliskt stå vid Ukrainas sida, eller finns det möjligen några planer på att militärt ingripa (tänk Churchills "blod, svett och tårar" kontra Chamberleins "Peace in our time").

I andra änden av det politiska (uttryckt som ren dumhet) finns förnekelsen av Förintelsen. Den vinner terräng och fyller mig med fasa och äckel. Läs därför Margit Silbersteins artikel (här bara ett kort citat):

”Jag tror inte att Förintelsen ägt rum, men jag önskar att det varit så.”

Vilket ultimat antisemitiskt uttalande, jag hörde det häromdagen i en BBC-dokumentär om Förintelseförnekare. Först förnekelse av att sex miljoner judar utplånats från jordens yta, därefter ett beklagande att det inte inträffat. Som den franske filosofen Alain Finkielkraut formulerat det: Först tog antisemiterna judarnas liv, sen vill de också ta ifrån dem deras död.

Jag och många med mig får rysningar. Vad får man säga? Hur mycket antisemitism och rasism tål yttrandefriheten? En ständigt pågående diskussion som hettade t ill för några dagar sedan, när regeringen aviserade att den vill straffa förintelseförnekarna, de som försöker få världen att glömma och blanda bort korten, som Morgan Johansson sa, de måste ställas till svars. Riksdagspartier på rad har sågat regeringens ambition, som också är en anmodan från EU-kommissionen.