torsdag 24 mars 2022

"Om vi inte försöker försvara oss kommer allt det vi värdesätter, som ni värdesätter, som alla människor i fria länder värdesätter, leva i fara"

Skärmdump från The Guardian

Det är en smutsig märkesdag i dag. I en månad har Putins Ryssland bombat, förstört, raserat och mördat i Ukraina. President Zelenskyj har bett världen visa sin solidaritet och vrede för att markera dagen. Själv talade han till den svenska riksdagen.

– Mina damer och herrar, det svenska folket, Europa, är grundat på tydliga gränser. Alla länder har rätt att välja sin egen framtid utan tvång och påtryck från andra länder. Vi har ett samarbete med fred.

– Men den ryska ledningen har bestämt att de kan flytta saker i tiden och helt avskriva det vi sett det senaste århundradet. Om vi inte försöker försvara oss kommer allt det vi värdesätter, som ni värdesätter, som alla människor i fria länder värdesätter, leva i fara.

– Det är bara vatten som skiljer er från dessa tankegångar. Redan nu har man från rysk sida diskuterat hur man ska kunna ockupera Gotland från rysk sida, hur det skulle se ut om ryska armén drar in. 

(...)

– Se bara vad den ryska armén gör i vårt land. Åtta år av krig i öst, där de slår ner alla uttryck för frihet och fred. En månad av bombningar i likhet med det vi sett i Syrien.

- Tusentals bostäder har förstörts. 10 miljoner som är på flykt. Jag vet att de ukrainska flyktingarna kommer återvända, så snart Ryssland lämnar vårt land.

– Mina damer och herrar: den svenska nationen var ett av de första länderna som bidrog med stöd till Ukraina. Alla vet vad Sverige eftersträvar. Vi kämpar tillsammans. Det var ett historiskt beslut när Sverige skickade vapen till Sverige. Vi är väldigt tacksamma, fortsätter han.

Han säger också att det behövs tuffare sanktioner mot Ryssland.

– Man måste utnyttja de möjligheter som finns. Den fria världen måste agera, fortsätter han. 

(Ur president Zelenskys tal till den svenska riksdagen)