torsdag 13 december 2012

Judenrein? Javisst.

Jag fann den här kartan intressant för att den berättar om en historisk aspekt av judiskt liv i Nordafrika och Mellanöstern. När staten Israel 1948 var ett faktum fanns det förvisso ett uttalat syfte att föra judar från dessa länder till landet Israel. Det är inget märkligt i det. Däremot förekom det förvisso också pogromer och fördrivningar. Länder som Algeriet, Irak och Egypten har haft stora judiska folkgrupper. De är sedan 1940-talet i praktiken utplånade, borta för överskådlig tid. Det finns gott om berättelser om judar som i samband med "den arabiska våren" försökt återvända till arabiska nationer. Särskilt minns jag en från Libyen där en jude i italiensk exil ville besöka sin barndoms synagoga i Tripoli. Han blev inte ens insläppt för ett kort besök, och när han försökte agera på egen hand blev situationen minst sagt obehaglig. 

Etiopien intar en särställning, eftersom Israel på 1980-talet genomförde en spektakulär och omfattande luftbro för landets judar. Den pågick 1984-85 under namnet Operation Moses. Jag befann mig i Tel Aviv och Jerusalem strax efteråt och besökte ett större flyktingläger vid Medelhavskusten där bara etiopiska judar befann sig. Det var en fascinerande dag som också innehöll gastkramande berättelser om hur de behandlats. I Israel var man, i alla fall vid den tidpunkten, övertygade om att de etiopiska judarna härstammade från en av de tidigaste judiska stammarna. Kartan är i sig skäl nog att läsa på om situationen i dessa länder, inte bara när det gäller judiska utan också kristna och andra minoriteter. Notera också antalet arabiska palestinier som idag lever i Israel. Det handlar om två parallella utvecklingar som starkt skiljer sig åt.3 kommentarer:

Lasse O sa...

Om araberna i Israel känner sig mer som israeler än som muslimer kanske det är möjligt att Israel kan överleva som en demokratisk statsbildning mitt i ett mörker av religiösa diktaturstater.

Annars är jag pessimistisk inför Israels möjlighet att överleva i ett hav av motståndare där det religiösa Iran är en av de mest hatiska och oförsonliga.

Jag hoppas slippa se judarna kastas ut i havet, vilket de facto är vad Hamas och deras svenska vänner förespråkar.

Anonym sa...

Den här kartan lär vi aldrig få se i svensk dagspress, kvällspress eller television. Den överensstämmer alltför väl med terrängen.

TJ

Anonym sa...

Bäste Thomas! När Israel grundades så var det ju för att det judiska folket skulle återförenas i sitt "hemland". Då är det ju inte så konstigt att så har blivit fallet. När det gäller ökningen av antalet araber i Israel så är det intressant att ta reda på vilket Israel som avses. Det är lite svårt att se på kartan, men nog ser det ut som om de av Israel ockuperade delarna av Palestina är medräknade.Jag har inte hört talas om någon omfattande inflyttning av araber till Israel - däremot om en mängd palestinska flyktingar från Israel. Varifrån kommer kartan? Vems ärende går du nu?
GS