söndag 5 mars 2023

Hanne Hansen & Kenneth Karlsson: Om en författares död (Visto förlag)

 

Den gångna helgen har min läsning berikats av en helt oväntad debutroman. Som titeln anger inleds allt i en miljö präglad av litteraturens och skrivandets motsägelsefulla villkor.

 

Författaren Martin Thim är, både som levande och död denna debutromans centralgestalt. Han är en fascinerande figur som helst lever utanför den digitala erans groteska villkor. Dricker mer än han borde, utan att för den skull bli en kliché.


Huvudberättelsen om författaren Martin som försvunnit från platsen i skogen där han stupat kraftigt blödande, och hans förlagsredaktör Gitte Berghold, anställd på Stranges förlag i Köpenhamn, är snyggt genomförd. Man behöver inte tvivla på förloppet. Och man tvivlar inte heller på staden, här sitter vi förstås ner på Café Paludan (nu borta för alltid), passerar Vor Frue Kirke alldeles i närheten. Hon ska träffa författaren på hans stamkrog Mimers Bodega, hon för kaffe och han för Tuborg Guld.

 

Sidoberättelsen om stölden av oxkött från den lilla butiken och förbindelsen med asylcentret, ger romanen en konkret förankring i den överdimensionerade och problematiska asylinvandring som både Danmark och Sverige lever med. Och den typ av stöld som äger rum – det är aldrig fläskkött som stjäls, varken i romanen eller verkligheten – kastar tidigt en skugga över romanen, vid sidan av huvudberättelsen. Men det utvecklas senare till något annat och mycket värre.

 

I berättelsen invigs läsaren i det faktiska skeendet. Vi vet vad som hänt Martin Thim. Men det är vi ensamma om, ty i romanens olika miljöer letar man länge förgäves. Andra saker måste poliserna ägna sig åt, och endast kriminalinspektör Frank Petersen får senare ägna sig åt saken, om det skulle dyka upp ny information.

 

Och det gör det, med råge.

 

Hansen och Karlsson har full kontroll på sina romangestalter. De tonar fram trovärdigt efterhand som de litterära huvudstadsmiljöerna gifter sig med fiskets salta Västerhavsmiljöer. Författarna påpekar generöst att de fått hjälp från både dansk polis och fiskare i Jylland.

 

*

 

”Ett slitsamt och roligt samarbete över språkgränserna som äntligen burit frukt.”


Hanne Hansen är från Köpenhamn, Danmark. Nu bor hon i Spanien där hon i många år har verkat som läkare.

 

Kenneth Karlsson har samiskt ursprung och är född och uppvuxen i norra Sverige (Skellefteå/Umeå). Han bor nu i Spanien men tillbringar gärna somrarna i sitt sommarhus i närheten av Arjeplog. Kenneth är sjuksköterska och har även, under mer än 40 år, varit verksam som bokrecensent och lektör.

 

Paret hämtade inspiration till debutromanen Om en författares död vid Jyllands kust.

 

"Havet, fisket, människorna, himlen, stränderna, och de skogsområden som också finns där gav en fin kuliss till vår historia. Hit skulle vår huvudperson åka för att skriva en bok, och så skulle han ryckas bort mitt framför läsarens ögon."

 

Författarna berättar vidare att även om de i första hand inte var ute efter att skriva en utpräglad kriminalroman, så kom ändå polisarbetet att spela en viktig roll vid sidan av miljöerna och den relations- och samhällsproblematik som de också strävat efter att skildra. Romanen kan därför läsas på fler än ett sätt - förstås som krimi, men också som något annat.