tisdag 14 mars 2023

Polen som förlovat land. Kultur som berikar och bildar i krigstid

The Promised Land, 1975 / Andrzej Wajda
  

När polsk film var som bäst hette en av mästarna Andrzej Wajda. Han har gjort en rad mästerverk, mycket kända världen över. De finns alla att hitta med en enkel sökning på nätet.

I går kväll blev det, här hemma hos oss, en regissörs-version (director´s cut) av hans klassiker Promised Land/ Det förlovade landet från 1975 (med stor tacksamhet till Anders i Finland).

När jag under sjukdomsperioden läser blir det dessa dagar mycket splittrat. Ibland har jag inte klarat att läsa en enda rad. Men med posten är en annan stor polack på väg. Hans postuma samling, Det sanna livet, i svensk översättning av Irena Grönberg, lär då nå Kristianstad. Hans namn var Adam Zagajewski. Han föddes i staden som då var polsk, men som nu tillhöra Ukraina; Lviv.

Adam Zagajewski (1945-2021). Bild från denna spännande sida.

Polen är en central geografisk punkt i kulturen. I den europeiska kulturen. I den kultur som berör redan, men som borde beröra oss ännu mer. Ty det är där vi sedan många årtionden hittar det som berikar, bildar och gör oss till något litet klokare människor.

Under de sista sovjetiska åren hade den polska nationen redan rest sig mot öststatsförtrycket. Solidaritet var det välfunna namnet på det som började som en fackföreningsrörelse men senare kom att bli ett helt samhällsprojekt.

Inga kommentarer: