fredag 19 oktober 2012

Lammens tid

Lamm på södra Öland i vinterskrud. Foto: A. Nydahl
Igår hämtade vi hem årets lamm, 16 kilo fantastiskt kött. Vi köper lamm av en god vän i trakten. De har haft ett bra liv. I år kostade slakten en värkande rygg för vår vän. Han blev attackerad bakifrån av en bagge när han skulle hämta in vårt lamm. Till en kopp kaffe stod jag sedan och packade delarna efterhand som han sågade loss dem från djurkroppen. Firade igår kväll med några grillade lammkotletter till ett rött bordsvin.

Ikväll blir det istället en höstlig lammgryta med äpplen, tomater, lök och vitlök, att hällas över en couscous med gröna ärtor. Så blir fredagskvällen precis vad man kan önska av den. Nu räcker ju inte ett lamm hela året. Men de två stora stekarna garanterar fina sittningar med några vänner under mörka vintereftermiddagar. I lammens tid är jag rätt så tillfreds med livet.15 kommentarer:

Anonym sa...

"De har haft ett bra liv."

Ett bra liv slutar inte med att slaktas och bli uppäten.

Inre exil sa...

De har haft ett bra liv. De har haft det därför att de inte tillhört någon köttmagnat eller slaktindustri. Ett bra djurliv kan mätas utifrån de villkor det lever under. Jag är köttätare och det skäms jag inte för. Tvärtom. Så jo, de har haft ett bra liv. Nu är de min föda. En bra föda.

JohannaV sa...

Jag har varit vegetarian en gång i min ungdom men nu äter jag kött och fisk med gott samvete - vi är av naturen blandätare och jag anser att min hälsa är viktigast att ta hänsyn till.

Att äta närproducerat, t.ex. grönbetesdjur som lamm är ett alldeles utmärkt val, både för naturen, djuren och den egna hälsan.

Vegankost däremot är rent förkastligt ur miljö- och djursynpunkt. Sojaproduktion leder till ett utarmat jordbruk och insektsdöd då pesticider måste användas i stor skala.

Lamm däremot håller markerna öppna vilket främjar artrikedom hos både fauna och flora. Grönbetesdjur kan också utnyttja arealer som inte kan odlas eller utnyttjas på andra sätt.

Thomas har gjort ett ur miljö- och djursynpunkt klokt och moraliskt val. För att inte tala om ett smakligt val - saliven stiger här framför skärmen!

Bon apetit!

Inre exil sa...

Tack för ditt faktaunderbyggda inlägg. Jag hade inte kunnat säga det bättre själv! God helg.

Cecilia sa...

Tack även från mig, JohannaV.
Även jag var vegetarian en gång i ungdomen. Det ingick nog som en del av ens egens tidenliga självuppfostran? Och mitt "resultat" av detta, hamnar precis i just det du skriver...
Där jag dessutom minns det årliga höstlammet, fast jag inte var så värst förtjust i den obligatoriska får-i-kålen som barn.
Undrar vem som lade rabarber på kotletterna!

Cecilia sa...

PS. Lite nyfiken - behöver inte lammet hängas för att bli mört? Eller är det bara äldre djur som "behöver lite tid" på sig?
Har i och för sig för mig, att även rådjurskid blev "hängda" av min jagande pappa...?

Inre exil sa...

Helt rätt, vårt lamm hade hängt sedan dagen innan. Det gjorde inte vår uppfödares rygg bättre.

Malou sa...

Det låter så ljuvligt gott! Och med lite rosmarin och klippt gräslök i ärterna, blir det precis som jag tycker om det.

Smaklig måltid!

Inre exil sa...

Rosmarin är inte ett alternativ, det är en lag, och ikväll använde jag en halv färsk buske... och bra blev det förstås!

FransyskanH sa...

Men âh - idag är det jag som fâr be om receptet, Thomas! Det lâter underbart!! (och jag tycker mig känna lukten ända hit!). Lamm är fantastiskt!

Inre exil sa...

Helena, om du vill ha receptet så sänd mig ett mail, jag delar gärna med mig.

Anonym sa...

Thomas och Johanna: Ni sverigedemokrater borde bilda er i djurrätt. Ni pratar som barbarer om levande varelser.

Inre exil sa...

Du som väljer att vara anonym får en sista chans. Om du skriver mer dumheter anonymt så blockerar jag dig.
Om du läser min blogg vid andra tillfällen än när det handlar om födoämnen så vet du förstås att jag inte är sverigedemokrat, har aldrig varit och kommer inte att bli.
Vid sidan av nationalister och islamister bekämpar jag alla slags ismer, också de som har med maten att göra (där minst lika våldsamma människor finns!).

JohannaV sa...

Till Anonym:

För det första tycker jag att det är oartigt att du är anonym. För det andra tycker jag att man läser runt lite på en blogg innan man börjar kommentera. En gäst bör anslå samma ton som värden.

Det verkar som om det är fler köttätare än jag som har kommenterat inlägget men av någon anledning valde du ut bara två människor, Thomas och mig, som du valde att kalla barbarer. Det är ett illa ord att använda om sina medmänniskor med andra åsikter och matvanor.

Jag kan berätta för dig om en händelse i början av nittiotalet som bidrog till att jag omvärderade den etiska nyttan av vegetarisk kosthållning. Robert Faurisson, förintelseförnekaren, var inbjuden till Sverige av den ökände hatmånglaren och ledaren för Radio Islam, Ahmed Rami. På TV intervjuades en kvinna som kommit för att välkomna honom. Hon förstod inte vad allt rabalder kring Faurisson handlade om. Hon var vegetarian och stor djurvän (hon hade tagit med sig en hel del djur om jag minns rätt) och hon tyckte att det var bedrövligt att folk tjaffsade så mycket om folkmord när människor samtidigt var så elaka mot djur.

Tills denna händelse hade jag vägletts av Den helige Fransiscus ord:

"Barmhärtigheten mot djuren är så nära förbunden med karaktärens godhet att man kan vara alldeles säker på att den som är grym mot djur inte kan vara en god människa."

Jag hade dragit en en ologisk slutsats av Fransiscus ord: jag hade trott att det även verkade tvärtom; att barmhärtighet mot djur ledde till en god karaktär.

Kvinnan på TV gav mig en välbehövlig påminnelse om att så inte är fallet. Jag förstod att barmhärtighet mot djur inte nödvändigtvis leder till kärlek till sina medmänniskor, och att en kultur som tilldelar djur samma värde som människor i slutändan leder till att människan värderas mindre än djuret.

Veganer offrar insekter och en rik fauna för att odla fram det för icke-djurätare nödvändiga sojaproteinet.
Dessutom: varje gång du går eller andas tar du kål på en mängd mikroorganismer.

Jag tror inte Thomas vill ha en vegandiskussion här så därför ber jag dig bara om att i all tysthet fundera på varför du inte blir upprörd över en fjäril (som dör av sojaproduktionens konsekvenser- och som jag förmodar att du hjälper till att ha ihjäl) men kallar människor som äter ett närproducerat och närslaktat lamm för barbarer?

Varför är en fjäril, en larv, en fluga, en trollslända mindre värda än ett lamm?

Är det för att lamm är gulliga och fluffiga och påminner om barndomens mjukisdjur? Drivs du kanske av sentimentala drifter snarare än barmhärtiga beslut?

Inre exil sa...

Tack Johanna, det är bra att du tar upp de principiella aspekterna. Själv orkar jag bara inte med dessa människor. Jag har viktigare saker att göra. Idag till exempel att ha lagat grekiska köttbullar. Och att ha bakat ytterligare åtta stycken stora baguetter för nästa helgs fest. Om man är bedrövad av mycket så är det ännu viktigare att man får äta och dricka gott!