onsdag 10 oktober 2012

Sista korrekturet färdigt

Birminghams centrum. Foto: AN
Kan ni tänka er, sommarens och för-höstens långvariga arbete är över, sista korrekturet är färdigt. Det innebär att en 272 sidor tjock bok med svartvita bilder ligger klar för tryckning. Vad den gör medan den ligger färdig är att vänta på omslaget.

Samma dag jag får det färdiga omslaget i min dator och godkänner det går allt till tryckning hos Jelgavas Tipografija i Jelgava (samma tryckeri som gjort de två böckerna Kulturen vid stupet 2011 och Sextio år senare 2012). Tryckeriet ligger alltså i Lettland och de har den modernaste utrustning man kan tänka sig. De inte bara gör bra tryck, de linnetrådsbinder också böckerna ytterst professionellt.

Wolverhamptons centrum. Foto: AN
Jag har inte blivit besviken en enda gång. Till skillnad från när jag anlitat andra lågpristryckeriet i det forna öst som tror att man kan trycka med grå färg istället för svart, som beskär böckerna felaktigt och som tror att de ska komma undan med det.

Jelgavas Tipografija är ett företag man kan lita på.

En helt annan sak vill jag också säga: bokens bildmaterial blir inte så omfattande som planerat. Av både tekniska och ekonomiska skäl skars det ner.

Förutom Astrid Nydahls bilder finns det idag två porträttbilder tagna av externa fotografer, den ena på EDL-ledaren Tommy Robinson och den andra på Helle Merete Brix.

En kollega som redan läst min bok sände mig just ett mail, med följande text:

"Det är en mäktig bok. Bilderna är kongeniala, tycker jag. Den är värd stor uppmärksamhet. Men viktigare än detta är att du skrivit den, att den finns som ett dokument. Så här insiktsfullt skrev ändå någon –  medan det ännu fanns en teoretisk chans att vända utvecklingen." 

Då känns det ju som att jag kanske ändå rott i land något viktigt. 

Två steg kvar alltså:

1/ Jag meddelar er när omslaget är färdigt och visar det förstås. I samma veva berättar jag när allt gått till tryckeriet.

2/ Jag informerar i bloggen samma dag böckerna anländer till mig. Om resten av processen går lika bra som det gjort med allt nu i oktober kommer boken att vara hos er i början av november. Som ni redan vet kommer distributionen av boken att göras i tre omgångar, det kan ni läsa om i tidigare bloggposter.Inga kommentarer: