onsdag 3 oktober 2012

Det bidde en tumme. Mohamed Omar och "karmaterna", nästa ism-station

"Karmaternas flagga", i väntan på "ett manifest". Suck.


Som ni vet hyllade jag Mohamed Omar när han lämnade islamismen. Det fanns verkligen skäl att göra det. Hans självuppgörelse kom med skriften En opieätares bekännelser, men i hans blogg hade man förstås en tid kunnat se vad som hände.

Den senaste veckan har jag ändå fått en hel myrstack i huvudet av att läsa hans blogg. Är det inte studier i "marxism" som står på tur så är det något annat. Som om  den frihetliga längtan snabbt kunde bytas mot en ny ism att vila trygg i. I kvällens inlägg anar jag dock att det är dags för varningslampor igen. Nu samlar han in pengar för att kunna sy "karmaternas flagga" inför en demonstration:
Den muslimska världen behöver uppror, men inte bara mot de politiska makthavarna utan också mot de religiösa. Den så kallade ”arabiska våren” har visat att det inte räcker med att störta diktatorer. Det krävs betydligt mer radikala åtgärder för att få till stånd demokrati, religions- och yttrandefrihet. Vi karmater kämpar mot fundamentalism, kapitalism och imperialism, för demokrati, socialism och en frihetlig, individuell andlighet. Vi tror att en sekulär stat är det bästa alternativet för mänsklig lycka. Detta är bara menat som en kort beskrivning av vår fana. Ett utförligare karmatiskt manifest kommer att publiceras snart. Karmaterna är inte ett politiskt parti utan en kulturgrupp som ska syssla med studier, diskussioner, nätverkande, manifestationer, poesi, konst och musik. “Det blir kul. Det blir rent av roligare än 68″, för att återigen citera Säfve.Vi hoppas att karmaterna kommer att utvecklas till en världsomspännande rörelse som kan medverka till en både andlig och politisk revolution i den islamiska världen. Drömmen är att befria Mecka under ropet ”Ana al-Haqq!” med våra svarta fanor vajande i vinden. Det blir en syn som bara kan mäta sig med hammaren och skäran över Berlins ruiner 1945. Karmaterna behöver ekonomiskt bistånd för att trycka upp våra första fanor. Tre fanor kommer att kosta omkring 1500 kr.
Det är som en parodi på andra slutna tankesystem. Hammaren och skäran är för alltid inskriven i historien som symbolen för ett brutalt och blodigt förtryck i kommunismens massläger och terror. Jag kan bara beklaga att det bidde en tumme av Omars försök att komma bort från de totalitära ideologierna. Ingen ska inbilla mig att det här - "karmaterna" - är en väg att gå. Vare sig för en muslim eller en agnostiker, vare sig för en fri ande eller en skapande. Om det nu inte bara är som han skojar med oss, jag håller dörren öppen för det. Han säger trots allt att "det ska bli kul" - förvisso med Säfves ord, men ändå. Den människa som tror på poesi, konst och musik kan rimligen inte använda sig av en av 1900-talets värsta symboler för förtryck: hammaren och skäran. Den som ändå gör det visar sig ha lärt ganska lite av historien.