torsdag 11 oktober 2012

Nobelpriset i litteratur 2012: "Tala inte"

Herr "Tala inte" fick årets stora litterära pris. Hans pseudonym betyder alltså det. Hans riktiga namn är Guan Moye och pseudonymen är Mo Yan.

Jag är väldigt glad över detta av tre enkla skäl:
Vi vet väldigt lite om den kinesiska litteraturen, särskilt den samtida. Varje bidrag till en större kunskap och förståelse är välkommen.
Ett stort pris går till en författare som förlaget Tranan ger ut. De gör ett hästjobb sedan många år och jag kan bara gratulera Styrbjörn Gustafsson och hans förlag.
Och det andra skälet är väldigt privat: jag har inte läst Mo Yan med ser fram emot att göra det.
Illustrationen ovan utgörs av en affisch hämtad från den kulturrevolutionära och mördande bonde- och arbetarromantik som Mao odlade och som Mo Yan växte upp med. Ytterst kortfattat meddelar kinesiska nyhetsbyrån Xinhua att han fått priset. Det ska bli intressant se vad som skrivs i Kina framöver.

Svenskan uppger att Bodil Malmsten skrivit i ett mail till dem att hon hoppats på Ysmail Kabaré (nu vid 16.30 ändrat till Ismael Kadaré - nästan rätt alltså). Jag betvivlar att hon skrivit så (även om de anger det som ett citat ur hennes mail). Samtidigt förstår jag ju att både Malmsten och Svenskan menar den albanska författaren Ismail Kadaré (läs en större intervju med honom här). Honom har jag hoppats på i många år, han är en författare som i verk efter verk skildrat dels det totalitäras effekt på människor, dels hur den urgamla nästan mytologiska tiden under Ottomanska riket format och förstört inte minst detta lilla Balkanfolk.