fredag 20 oktober 2023

Flytande varelser och kyrkobombning

Foto: Astrid Nydahl

"Den bästa lösningen för en modern människa vore att bo i en husvagn, det vill säga i en syntes av lägenhet och fordon. Där har vi den fundamentala samtidsideologin: vi är alla fordon, vi är på jakt efter en parkeringsplats, inte något land. Vi har inget sinne för tillhörighet, ty i tillhörigheten finns återigen fascismen". 


Så argumenterar Peter Sloterdijk i sin samtalsbok med Alain Finkielkraut, Världens hjärtslag, en dialog (översättning Åke Nylinder) Ämnet är nation och folk. Ämnet berör varje människa som undermedvetet men alldeles självklart talar om sitt hemland, sitt språk och sin identitet. Det tycks som om den moderna människan - hon som ställt in sig i modernitetens led - på allvar menar att den globala byn förutsätter att vi avsvär oss varje form av identitet. Bara som "flytande" varelser har vi existensberättigande, ty i detta flytande är endast konsumenten svaret. 


***



Varför bombar man en kyrka i Gaza? Resultatet kan, i bästa fall, leda till att ännu fler människor blir blinda för islamismens brott. Hamas har vänner tillräckligt. Och med bombningen av 
Greek Orthodox Saint Porphyrius Church lär de inte bli färre. Eller kan det vara så att skulden lades på Israel, lika snabbt och oreflekterat, som när det gällde sjukhuset, vilket sedan visade sig ha träffats av en raket från Islamiska Jihad. Sjukhuset drevs av anglikanske kyrkan. Två fullträffar mot kristna institutioner således.

 

Krigens ”logik” är som de flytande varelserna hos Finkielkraut, eftersom den ständigt söker sitt existensberättigande.

Inga kommentarer: