måndag 30 oktober 2023

Birgitta Holm: Mnemosyne. Nio essäer om skapande, Ellerströms

 


”Vi kommer kanske inte fram. Men vi tar om det en gång till.” (sidan 100 om ”framåtrörelsen i den omtagning som sker”)


Redan Frederic Leightons målning Mnemosyne, Mother of the Muses från 1884 på omslaget, suger in mig i läsningen av Birgitta Holms nya bok. Holm, född 1936, är författare och litteraturprofessor och på hennes cv hittar vi bland annat flera monografier och essäsamlingar.


Mnemosyne är minnet i den grekiska mytologin, ”den med vilken språket och orden kom till världen”.


Selma Lagerlöf och Marcel Proust, Friedrich Hölderlin, Christa Wolf, James Joyce, Samuel Beckett, Marguerite Duras, Franz Kafka, T S Eliot och Jorge Luis Borges. Så ser den litterära paraden ut i Holms bok, idel intressanta namn från flernationell litteratur, mycket olikartad och unik i egen rätt.



Med särskilt intresse läser jag texten om Christa Wolf. Kopplingen i den till Lea Ypis självbiografiska Fri. En uppväxt vid historiens slut. blir både självklar och överraskande. Den oskuldsfullhet Holms ser i Christa Wolfs Kassandra ser hon också i den barndom Ypi gestaltar och berättar från Enver Hoxhas albanska diktatur. Däri ligger också ett omfattande minnesarbete.


Om Irland skriver Holm så
drabbande att det är ett land ”präglat av ett utdraget kolonialkrig och en blomstrande litteratur". I detta kapitel om Joyce och Becket leds mina tankar också till det våldtagna Ukraina, varifrån en rik litteratur kommer till oss, med vittnesmål och berättelser.


Den vackra utgåvan gör också Birgitta Holms bok till en sådan man med lätthet har med i jackfickan eller axelväskan. Jag hade den med på tågresan till Lund förra veckan, trösterik som den är. 

 

1 kommentar:

Anders W sa...

Härligt att du är tillbaka med fina boktips, Thomas! Måste läsa. Vilken författarlista!