onsdag 1 juni 2016

Ny recension av Vardagar före sammandrabbningen

Foto: Astrid Nydahl
Idag hittade jag en recension av min nya bok, skriven av bloggaren Ipse Cogita, som jag visar er i sin helhet:
Denna skrämmande bok om tingens ordning finner jag oerhört viktig. Thomas Nydahl är smärtsamt öppen och han är väl en av de få som försöker spegla framtid och nutid i dåtid. Han gör det med hjälp av författare som fattat den totalitära galoppen. Och egna iakttagelser. Jag kan inte recensera men det kan bernur. Gå gärna dit för att få lite djupare insikt.

Herta Müller är en författare han belyser. Det handlar om ords makt. I boken Kungen bugar och dödar skriver hon om DDR och hur de såg på orden. "Där kunde kistan kallas för jordmöbel och julgransängeln årsslutsvingfigurer." I Rumänien fick det inte heta fattigkyrkogård. Ord ändras och styrs av det politiska systemet. Müller skriver:

"Ju ofriare ett land är, ju mer man blir iakttagen av staten, desto fler saker blir man förr eller senare indragen i på ett obehagligt sätt. Alltmer sällan kan man hålla sig utanför.!

Jag drar mig inte en sekund för att påstå, om än så länge i mindre skala, att Sverige är inne på dessa farliga vägar. Här debatteras ord på samma sätt. Här förbjuds hej vilt. Om inte i lagtext så i någon form av moraliskt hänseende.

Här är dessutom staten en fena på att hitta på alltmer långtgående saker för att hålla koll på oss. Övervakningssamhället är redan infört. När det totala missbruket av det sker är inte en fråga om om, det är en fråga om när.


Vardagar före sammandrabbningen är för mig den viktigaste boken på länge. Varför inte fler gör sig omaket att gå på djupet i viktiga frågor finner jag märkligt. Eller så är det där vi är, i alla-djävlar-bakar-land.

Jag blev mycket glad för den här recensionen. Som vanligt går boken att beställa med ett mail till thomas.nydahl@gmail.com