lördag 18 juni 2016

"En judeflicka som dog av tufys"

Anne Frank
”Anne Frank kan möjligen fortfarande få patetiska käringar av båda könen att grina och underkasta sig de salvelsefulla lögnerna … för en god hednisk europé var hon bara en judeflicka som dog av tyfus. Shit happens.”
Niclas Lundkvist alias Nikanor Teratologen alias Ezzelino (Ur tråden "Judar som vill förinta yttrandefriheten").

Det är sannerligen andra tider nu. Jag är visserligen 64 år gammal men det känns ändå inte så längesedan, då man möjligen hittade sådana utsagor i litteratur om de allra mest fanatiska Hitlervurmarna. De fanns ju hela tiden i min uppväxt, vi uppfattade dem som kuriösa överlevare efter 1945 års krigsslut. Men rätt så länge har vi sett sådant här i Sverige. Vem minns inte paret Oredsson och Nordiska Rikspartiet? Vem minns inte Nationalsocialistisk Front (som blev Svenskarnas Parti, som blev en del av Motgift, där tre redaktörer med jämna mellanrum publicerar gängse antisemitiska texter). Både där och då, och här och nu, finns det en primitiv antisemitism som ansluter direkt till de tidigt formulerade ideologiska motiveringarna för judemord.

Sedan sjuttiotalet har en ny typ av antisemitism vuxit, den som kallas antisionistisk och i första hand riktar sina angrepp mot staten Israel och därefter judarna för att ”de ger stöd åt Israel”.

Figurer som Faurisson och Le Pen den äldre i Frankrike blev tongivande i dessa led. Faurisson är historia och herr Le Pen har sparkats ut av dottern som är mycket angelägen om judiskt stöd.

När jag i fredags läste den omfattande texten om Nikanor Teratologen blev jag – nej inte chockad, men däremot tagen av vad jag fick veta. Leker han bara Céline eller försöker han på allvar bygga sig en nazistisk profil?

Min läsare Björn Nilsson skrev i en kommentar till förra inlägget mot slutet att han mer räds de figurer som vill ansluta Sverige till NATO. Det kanske han rent politiskt och strategiskt har rätt i, men det är en helt annan typ av fråga. Antisemitismen är en i västerlandet pånyttfödd ideologi som riktar sitt hat mot (verkliga eller inbillade) judar. Individer, grupper, församlingar, föreningar. 

Jean-Paul Sartre

Att Hitlers anhang förbehöll sig rätten att ”avgöra vem som är jude” var en sak, eftersom den underlättade massförintelsen. Man kan ju tvärtom vända på resonemanget, så som Sartre gjorde, och säga något i stil med att ”jude är var och en som känner sig som en jude”. När judehatet växer på nytt blir det förstås allt svårare att vara öppen med sitt judiska arv och ursprung. En liten kippa på huvudet kan räcka för att bli misshandlad eller dödad. Det är få församlingar i Europa idag som inte råder sina medlemmar att avstå från kippan eller andra synliga symboler för det judiska.

Att vi skulle hamna här har jag länge förstått. Nikanor Teratologen skriver endast in sig i en lång och avskyvärd traditionen. Dess mull är nu massinvandringen från muslimska kulturer, länder och världsdelar – och den enkla ”tesen” är som vanligt, att också den ”är judarnas fel”. Hur enfaldigt det än kan verka är det så det ser ut.
6 kommentarer:

Anonym sa...

Vart hittar an den omfattande texten om Teratologen?

Inre exil sa...

Gå ner till föregående bloggpost, där finns en länk till hela artikeln på de markerade orden " be er alla läsa hela denna text "

Exoterisk sa...

Sådana här texter utlöser alltid en lavin av associationer och tankar, som om jag skrev ned alla skulle göra min kommentar längre än den text jag kommenterar, varför jag halverat min ursprungliga kommentar till att omfatta enbart detta pedantiska påpekande:

Visserligen sade Cary Grant (en av mina många favoritskådisar) sig vara jude, fast mer av solidaritet med judar än med faktiska förhållanden, detta som association till Sartres lite väl generösa definition av judiskhet. (Obs "Jew or not a Jew" nedan är en filosemitisk sida.)

http://www.jewornotjew.com/profile.jsp?ID=373

Jämte "Jew or not a Jew" finns andra hemsidor tillägnade judisk stolthet, t ex Jewish Gen. En judisk hemsida för att bistå med judisk släktforskning.

http://www.jewishgen.org/

Liksom ”Am I Jewish?”, en hemsida för förmedling av svar på DNA-tester.

https://www.igenea.com/en/jews

Innan DNA definierades judiskhet som att antingen modern var judisk eller att personen genomgått en religiös omvändelse till judendomen.

Det här med moderskapet berodde på det gamla talesättet: mater semper certa est pater numquam.

Det vill säga vem modern är vet man, aldrig säkert vem fadern är.

P.S. Har aldrig läst Nekanor Tetratologen, men kommer ihåg att han har en beundrare i
Carl-Göran Ekerwald, som skrivit en bok om Celine.

Mattias D sa...

Följde länge Ezzelino på Flashback. Många kända som visste och skyddade (har ofta tänkt på det när du har nämnt honom - hade t.o.m. tänkt säga det här, eftersom det givetvis skulle komma ut förr eller senare) Har eg aldrig gillat hans böcker, men han har skrivit mycket intressant om litteratur o filosofi på Flashback även om det är längesen (tror jag, har inte kollat på 5-6 år) - men givetvis även många vidrigheter i kågedalsanda. Är möjligen inte lika imponerad av scoopet som en del tycks vara. Som jude känner jag mig inte tryggare för att Lundkvist är "outad" - antar att hans böcker kommer att sälja slut...

Inre exil sa...

Tack ska du ha Mattias, det var väldigt bra att du skrev det här. Och du har alldeles rätt i att det inte gör stor skillnad att han är avklädd nu, men det är samtidigt bra att det skett.

Exoterisk sa...

P.P.S. Nikanor Teratologen har varit föremål för diverse hyllningar i MSM av personer som är den islamkritiska rörelsens fiender. Googlat idag och hittat diverse svarta pärlor:

I Sydsvenskan 2012:


Aase Berg, kritiker i Dagens Nyheter, har diametralt motsatt åsikt:
– Jag älskade ”Äldreomsorgen” förbehållslöst, finner den fullständigt genialisk. Den knyter an till både surrealismen och romantiken i sin nattsvarta misantropi, sin mystik. Sen har den ett problem som den delar med mycket annan experimentell prosa, nämligen att man blir mätt på den efter ett tag. Eftersom den saknar traditionella berättarmönster tvingar den mig att jobba med mig själv som läsare.
– Det är det som provocerar med boken, inte äcklet, att den kräver en annan läsart än den slentrianässiga. Samtidigt är det en djupt subversiv text, som hånar patriarkatet, homosocialiteten, prestigejakten, hierarkierna … Hela det antisemitiska inslaget kan ju läsas som ett avslöjande av rasismen i vår vardag.
Men med din analys kan ju Teratologen göra vad som helst i en text och få det tolkat som samhällskritik?
– Ja, tack vare sitt fantastiska språk och sin humor. Är man nazist kan man inte skriva på det sättet – ja, jag tror faktiskt inte att man kan åstadkomma en sån här text om man inte hatar samhället på ett radikalt sätt. Så jag blir inte ett dugg upprörd av boken, snarare befriad och glad. För han krossar ju allt. En satir så förtvivlad att den imploderar sig själv

http://www.sydsvenskan.se/2012-08-19/vidrig-klassiker

Kaka söker maka!

Ty så här har DN:s aktade kulturkritiker skrivit om det våldsbejakande Scum-manifestet:

– ”Det är inte ofta man blir så lycklig av besinningslöst våld som när man läser VS:s SCUM-manifest!”Bonniers Litterära Magasin

https://genusnytt.wordpress.com/2010/08/29/oh-vilka-harliga-feministiska-citat/