måndag 8 juli 2013

Lundakasse varnar mot rasism

Foto: Anders Johansson
"Rasism skadar allvarligt dig själv och personer i din omgivning" Så lyder sommarens varning till alla som inte redan förstått hur man ska vara funtad för att betraktas som en riktig människa i det nya riket. Nyheten - eller ska vi kalla den gammalheten? - presenteras i nattens Sydsvenskan, tidningen som alltid har en vägvisare att erbjuda.

Vill du veta mer? Läs:
"Antirassekassen – så är namnet på den tygkasse med antirasistiskt tryck som snart börjar säljas i Lund. Fem gymnasieungdomar ligger bakom och idén till kassen har de utvecklat under praktiktiden som sommarlovsentreprenörer.
På den sista tiden har det spridits en mer vardaglig rasism. Det har blivit okej att vara rasist, men inte kalla sig det. Rasismen har smugit sig in överallt. Vi vill att antirasismen ska komma in på ett lika subtilt sätt, säger Eira Jenssen, en av de fem.
Tre olika tryck har tagits fram. Förutom varningstexten, som ska påminna om den varning som finns på cigarettförpackningarna, finns ett tryck med texten "Riv Reva" samt ett än så länge hemligt motiv. 225 kassar har beställts och de närmaste dagarna ska försäljningen starta. Idén till kassen växte fram successivt. De fem gruppmedlemmarnas politiska åsikter går från vänster till borgerligt, men antirasismen förenar. – Och vi visste att vi hade en målgrupp i Lund, säger Elsa Bergendal."
Precis så ser den nya politiska korrektheten ut i vårt arma land. Man ska "subtilt" vänja sig vid ett politiskt klimat där duktiga och medelklasspräktiga kvinnor och män - fostrade av socialmoderaterna och deras anhängare mitt i hönstret - berättar för oss alla, oavsett om vi är män, kvinnor eller tvåtrekönade, vad som är rätt och vad som är fel. I Lund går det säkert hem. Där finns den skånska ängsligheten samlad. Men i resten av Skåne och Sverige? Jag vet inte, men tror mig tillhöra den förskräckande minoritet som lärt sig läsa mellan raderna.

När jag läser Sydis på nätet påminns jag om varför vi här hemma avslutade ett tidigare livslångt abonnemang för alltid. Tidningen och den ideologi den sprider och förespråkar är själva motsatsen till friheten. Det jag möter nu är vad man skulle kunna kalla för ett ideologiskt fängelse. Galler och tilltäppta trutar. Outhärdigt och motbjudande.5 kommentarer:

Lasse O sa...

Rasism och fascism finns överallt. Vi måste vara vaksamma mot den skada som rasismen gör och att din granne eller kamrat vid fabriken i hemlighet kan vara rasist och sabotera ansträngningarna att skapa ett rasistfritt samhälle i Folkets tjänst.
Krossa rasismen och dess vidriga hantlangare!

(Dagens antirasistretorik kan med fördel hämtas från Pravda 1937. Det är bara att byta ut några begrepp och sedan i gammal god tradition angripa vilt åt alla håll).

Bodil Z sa...

Hemligt "motiv":

På pass
på dass
med kasskasse
står krassenasse

etc etc

elina sa...

Jag ogillar skarpt hederskultur, barnäktenskap, intolerans oavsett vad, kvinnoförtryck, religiösa krig, burkor och andra uniformer, radikal islamism och ibland läser jag regeringskritiska sidor, mer...… jag är absolut rasist.

Anna Brodow Inzaina sa...

Hå, hå, ingenting kan väl bli mer politiskt tandlöst än ett gäng ungdomar som skaffar sig sommarjobb genom att trycka upp budskap på tygkassar till försäljning. Lite majblomma över det hela. Socialstyrelsens "sex till åtta skivor bröd om dagen" ligger också nära.

Bengt O. sa...

Ja, jo men det är väl bättre än att gå omkring på gatorna och skrika och vandalisera. De gör ju i alla fall något som de anser vara viktigt även om vi, från vår mera sofistikerade ståndpunkt, kan småle åt det hela. "Något tålde hon skrattas åt, men mera att hedras ändå."

Men så läser jag i "Sydis" som Thomas skriver att det finns en potentiell vinst på ca 6000 kr i det här projektet. Och en av initiativtagarna säger: "Vår plan var från början att skänka all vinst till någon antirasistisk organisation. Sedan insåg vi att vi själva också är en antirasistisk organisation och vi kan behålla vinsten för att kunna fortsätta att vara en antirasistisk organisation,"

Jojo, den osynliga handen kan vara antrasistisk också...