lördag 6 juli 2013

Kosova och Serbien träffar preliminär överenskommelse

Hashim Thaci i Bryssel tidigare i år. Foto från AP
Idag meddelar den albansk-amerikanska tidningen Illyria att Kosova och Serbien har träffat en preliminär överenskommelse om att normalisera sina förbindelser. Det skedde i fredags, vid ett möte mellan Serbiens premiärminister Ivica Dacic och Kosova premiärminister Hashim Thaci efter drygt ett halvt års ovissa förhandlingar. EU:s förhandlare Catherine Ashton säger om uppgörelsen att den visar prov på att ledarna för de båda nationerna bestämt sig för att göra upp med det förflutna och därmed närma sig resten av Europa.

I något som betecknas som en extraordinär förändring verkar uppgörelsen innebär ett erkännande av Kosovas regeringsmakt också över nationens norra delar som huvudsakligen befolkas av etniska serber. Men Dacic påminde om att man måste vänta med slutsatserna tills det serbiska toppskiktet bestämt sig för om de godkänner den preliminära överenskommelsen, vilket väntas ske inom de närmaste dagarna.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle hyllade vad han kallade "ett historiskt steg på vägen till goda grannrelationer och en europeisk framtid." Han menade att båda sidor har visat stort mod och han hyllade också Ashton för hennes medlarinsats.

Kosovas premiärminister Hashim Thaci sa att uppgörelsen kan bana väg för både Kosova och Serbien till medlemskap i EU och för Kosovas ambition att bli NATO-medlemsstat.

***

Det jag skrivit här är ett refererat av Illyrias text som kommer från nyhetsbyrån AP och deras medarbetare Jovana Gec och Dusan Stojanovic i Belgrad, Nebi Qena i Prishtina, Kosova samt Geir Moulson i Berlin och Raf Casert i Bryssel.

Jag har förvisso känt till att det varit ett avtal på gång, men vill understryka att jag förhåller mig avvaktande tills vi vet om den serbiska politiska ledningen skriver under. Är de kloka gör de förstås det. Om så blir fallet får vi bevittna två ärkefiender erkänna varandras legitimitet, och det vore ett mycket stort framsteg på det av etniska, religiösa och nationella motsättningar så sargade och plågade Balkan.

Inga kommentarer: