fredag 26 juli 2013

Begreppet islamofobi

I de senaste årens debatter, i bloggar och i andra sammanhang har jag alltid framhållit att den iranska revolutionens ledare, ayatollah Khomeini, använde begreppet islamofobi i tid och otid, samt hävdat att det var han som uppfann begreppet som ett vapen mot sina kritiker. I min nya bok Medborgaren, makten och moskén, använder jag argumentet igen.

Idag har jag fått lära mig hur det verkligen ligger till. Jag är alltid tacksam när jag får sådan saklig kritik. Att upprepa ett fel är ju lite pinsamt, särskilt när det sker vid ett stort antal tillfällen. Dessa rader fick jag idag från Frankrike:
"Någonstans skriver Du att termen islamofobi uppfanns av Khomeiny. Man kan konstatera att han använde termen, speciellt riktat mot kvinnor som vägrade underkasta sig klädselreglerna. Men termen fanns långt tidigare. I en artikel i nättidningen Mediapart görs idag en analys av uttrycket, där massor av olika åsikter om dess nytta respektive fara vädras. Där har sociologer funnit att termen först användes av franska "orientalister" (utan att någon motsvarighet fanns på persiska) år 1910. De använde termen för att beskriva att sätt att regera i kolonin och förkastade det på grund av att det gjorde det svårare att vinna befolkningens "hjärta". (Bok: Alain Quellien La politique musulmane dans l’Afrique Occidentale Française, 1910) 1925 dyker termen upp i själva Frankrike."
Nu vet jag hur det förhåller sig och jag tar lärdom av det. Tack till Jan V.

Noterar för övrigt att det nu råder full mediastorm - med skarpt uttalade anklagelser om just islamofobi - mot Jonas Gardell sedan han skrivit följande:

Det är tur för Jonas att han har en bror som skrivit standardverket om denna "sjukdom". Utifrån den kan han säkert komma fram till en (o-)rimlig diagnos som passar in i den svenska offentligheten. Skulle det visa sig att han lider av samma sjukdom så kanske det är slut med gullandet. För tidigt att säga men här har Gardell tagit ut svängarna rejält.


1 kommentar:

Fransyskan H sa...

Antar att du sett detta
http://www.expressen.se/kultur/jonas-gardell-om-skamtet-pa-twitter/