onsdag 3 juli 2013

Nya boken, vanligheten och cykelperspektiven

Två månader före utsatt sistadatum levererades min nya bok till en kollega i Stockholm. Jag har fått ett provexemplar med posten. Lådorna anländer hit om 11 dagar. Då ska jag också skicka ut till alla som beställt och fört över betalning för boken. Några beställare har bett att få två eller tre exemplar av boken, och några av dessa har inte fört över pengar än. Gör ni det före fredag hamnar ni i första utskicket som går iväg härifrån den 13 eller 14 juli (lämpligt datum för en medborgerlig bok!). Andra utskicket kommer att dröja någon vecka ytterligare på grund av familjära åtaganden.

Att hålla i en nytryckt bok som man kanske ägnat ett halvt år åt att sammanställa är alltid en märklig blandning av tillfredsställelse och antiklimax. Boken ska ut, den ska finna sina läsare, men så mycket mer än distribuera den kan jag nu inte göra. Under processen är det några avgörande steg som är spännande, från sättning och formgivning fram till minst två korrekturrundor (och ändå brukar något fel ha smitit emellan). När tryckeriet tar emot och offerten är godkänd, så sätter det igång ganska meddetsamma där borta i Lettland. Och så kommer böckerna, försiktigt packade i lådor över Östersjön för att hamna här hos mig. Det är fascinerande.

Som ni anat har jag ännu en bok färdigskriven, men ska försöka avvakta med utgivningen av den fram i vinter. Vi får se om jag klarar det. Ettårigt arbetsstipendium har jag, och därmed ingen press på mig att ge ut mer än en bok i år. Kanske skulle nästa bok, Solitär i nyspråkets tid, i själva verket tjäna på att få blir en tidig 2014-bok. Jag tror det. Det jag ser varje dag från cykelsadeln är det viktigaste: långsamt, långväga, trögt och ofta svettigt.


Inga kommentarer: