tisdag 2 juli 2013

György Konrád om antipolitiken och östblocket

Budapest 1956. Grunden var lagd för realsocialismens förtryck.
György Konrád: Antipolitik ( Alba 1985 i översättning av Maria Ortman och Staffan Holmgren). György Konrád: Från Europas navel ( Alba 1990 i översättning av  Gabi Gleichmann)
"Jag har ryssarna att tacka för mitt liv; av all världens litteratur är det den ryska som har gjort starkast intryck på mig, och det är ryssarnas roll i Europa jag ser som det största frågetecknet för världsfreden. Det vore idiotiskt om vi försökte tänka på oss själva utan att tänka på dem. Om vi östeuropéer ska kunna befria oss från ryssarnas militära ockupation måste vi ockupera dem med våra idéer - någon annan utväg ser jag inte. Låt oss etablera ett fritt idéutbyte. Sen får vi se vem som koloniserar vem."
Så skrev György Konrád i Antipolitik 1984. Det hade gått 28 år sedan upproret i Ungern. Landet kallades "den gladaste baracken" bland öststataterna. Men ingen kunde på allvar bortse ifrån att Ungern alltjämt var ockuperat av Röda armén och att alla beslut - avgörande och viktiga - fattades i Moskva och inte i Budapest. I det läget skriver Konrád att han har ryssarna att tacka för sitt liv. Han är dissidenten som anstränger sig att vara sann, både mot sig själv och mot sina läsare. Året är 1984, det som blev sägenomspunnet tack vare Orwell och hans roman. Men de tillstånd vi ser i romanen 1984 hade under efterkrigstiden präglat alla de sovjetockuperade länderna, de som först kallades "folkdemokratier" och sedan "socialistiska folkrepubliker".

Konrád var realist. Han ville inte bidra till att skapa illusioner. Hans dröm var "ett fritt idéutbyte". Han kunde inte föreställa sig en värld utan sovjetiska tanks i sin egen livstid, så han skrev:
"Det förefaller som om Sovjetväldet trots alla sina inre svårigheter är vid god vigör och inte alls på väg mot ett sammanbrott, av inre eller yttre skäl. Vi kan alltså inte hoppas på radikala strukturförändringar."
Det skulle bara ta några år till så bröt allt samman, Sovjetunionen, dess imperium, dess armé och allt som förknippades med "östblocket". Konrád hade en annan idé som han framför allt pläderade för i uppföljaren Från Europas navel: den del av Europa där han verkade skulle kallas Mellan-Europa. Fick han som han ville? Jag är osäker på den punkten, men det tar emot varje gång jag använder begreppet "östeuropa". Vill man förstå stämningarna och strömningarna i Ungern på 1980-talet ska man läsa György Konrád.

Texten finns med i min bok Kulturen vid stupet.

4 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Har inte läst György Konrád. Om han skrivit om vad som blev efter realsocialismens fall i hans land är han förmodligen lika skarp beträffande "realkapitalismen." En annan ungrare född 1948 i Cluj i Rumånien intervjuades i maj-juni-numret av New Left Review. Det är en mycket lång intervju. Rekommenderar ändå läsning som jag gjorde till Stefan Lindgren. Han rescenserade den i www.8dagar under rubriken Läs Tamás! För mig var det en annan bild av realsocialismen. Speciellt om utbildningen av fattiga och analfabeter til en rätt hög nivå. Nu läser man i stället för klassiker bara enklare underhållning och ser dito på TV.

Inre exil sa...

Tack för tipset, läste detta:
http://www.8dagar.com/2013/05/las-tamas.html

Mycket sympatiskt - och viktigt!

Emiliano sa...

Tack för att bli påmind om Konrad som antipolitiker. Jag gillar honom mest som romanförfattare; min favorit är ”TRÄDGÅRDSFESTEN”, mäktigt översatt av Maria Ortman och utgiven av Alba 1987.
Apropå något helt annat nu läser jag din bok ”MUSIKEN SOM FÖDDES BORTOM HAVET”. Den är jättebra, jag har lärt mig mycket. Jag gjorde i februari en spellista med 49 sånger som man kan lyssna via den här länken. http://www.farolitorojo.blogspot.se/2013/02/elogio-del-portugues-morada-de-poesia.html#links

Hälsningar från Stockholm.
Emiliano

Inre exil sa...

Tack ska du ha Emiliano, det gladde mig att läsa din kommentar.