torsdag 13 september 2012

Upploppen i arabvärlden. Som man sår...

De våldsamma upplopp som nu skakar Tunisien, Egypten och Libyen indikerar en helt ny, men föga överraskande utveckling av "den arabiska våren". De islamistiska regimer som installerades med hjälp av amerikanska och europeiska krigsinsatser har antingen blundat för eller aktivt understött de extremistiska krafterna som de närt vid sin barn. Jag syftar här inte bara på Muslimska brödraskapet utan också på de väpnade jihadister som ingår i al-Qaidas nätverk. I DN talar man idag om att "Libyska säkerhetsstyrkor hävdar att man identifierat demonstranter från radikala Ansar al-Sharia vars symbol är Koranen korslagd med en kalasjnikov." USA skickar nu krigsfartyg till vattnen utanför Libyen. Sedan ambassadören mördades ställdes man inför en helt ny situation.

Jag ber er läsa två texter idag. Den först finns här, och handlar om den egyptiske bloggaren Kareem Amer, som igår besökte Köpenhamn. Den andra kan man läsa här, och den berättar om det aktuella skeendet. När jag skriver detta har man börjat storma USA:s ambassad också i Jemen. Det finns all anledning att med kritisk blick följa den dramatiska och farliga utvecklingen. Inte minst hur de islamistiska regimerna hanterar och förhåller sig till upploppen i de egna länderna kommer att bli avgörande.

PS: Också Daily Mails översikt är läsvärd, inte minst för bildmaterialet. Helle Merete Brix skriver om den egyptiske bloggaren, här. 


Inga kommentarer: