tisdag 25 september 2012

Afrofober är vi allihop - du med, och jag med. Eller?

Afrikan i Tintins värld.
Det var toppnyhet i alla svenska medier i morse: Tintin skulle rensas ut från Kulturhusets bibliotek, tillsammans med annan litteratur som anses ”rasistisk eller afrofob ”. Beslutet hade fattats av ex-rapparen, numera chefen för ungdomsbiblioteket, Behrang Miri. Miri tillhör den ny mediala elit som tror att man kan göra människor goda om man tar bort allt som man själv anser vara ont.

I en sådan orwellskt censurerande kultur har tankefriheten inte en chans. Varje skrivande människa måste varje dag fråga sig om det han eller hon skrivit strider mot mediaklassens uppfattning. Ja men, säger någon, det är ju precis så det förhåller sig i Sverige idag.


Afrikaner i Pippi Långstrumps värld.
Bara England är värre. Där anklagas till och med små skolbarn för att vara ”rasister” om de sagt något "olämpligt" eller varit i bråk med klasskamrater med annan hudfärg eller nationalitet. Miris världsbild ser likadan ut. Ta bort det onda, så finns det inte mer. Man får gå till förnuftiga och rationella människor för att finna de dräpande argumenten. Som här: Herman Lindqvist skriver bland annat detta i Aftonbladet:
”Behrang är en framstående rappare och låtskrivare med rötter i Malmö.  Hans chefsposition på Kulturhuset i Stockholm ger honom makten att rensa på bibliotekets hyllor. Det är oklart hur många böcker han själv läst, för varför nöjde han sig med Tintin, varför inte gå till roten för allt ont? Ut med Bibeln och Koranen - där finns mycket rasism och homofobi. Ut med Shakespeare, Astrid Lindgren och Söderhavet, bort Robinson Crusoe. Ut med Ture Sventon och hans Omar. (Onkel Toms Stuga är väl borta sedan länge?)  Ut med Tusen och en natt och alla Grimbergs sagor.
Vräk ut större delen av världslitteraturen, Dostojevskij, Dumas, Strindberg, Rydberg, Topelius och Runeberg  som dryper av afrofobi, antisemitism och alla andra former av rasism. Ja, varför inte slänga ut alla band av världshistorien också? Så mycket kolonialt tänkande som genomsyrar de böckerna. Sida upp och sida ner!”

Meri – och hans överordnade får man förmoda – fick snabbt kalla fötter när proteststormen kom. Nu släpas inte Tintin och andra ”afrofober” till källaren (fel av mig, de hade redan släpats ner, men tas upp i biblioteket igen enligt DN). Men tro inte att detta var sista försöket att skriva om vår kulturhistoria. Det görs nya försök när man minst anar det. Och det är den andan som både på kort och lång sikt inskränker yttrande- och tryckfriheten. Alltid finns det någon som är "kränkt" och därför kräver särbehandling.

Här är en berättelse för er som gillar Tintin, den kommer från Danmark.
6 kommentarer:

Anonym sa...

Det hela visar på en anda i kulturhuset som är så stupid att jag häpnar. Påminner om de notiser tidningar förr, nu är det ju verklighet, publicerade första april. Vart fan är västeuropa på väg?

TJ

Cecilia sa...

Jag kan inte riktigt förstå vad vitsen var, med att göra Behrang Miri till chef för ungdomsbiblioteket på Kulturhuset.
För det som ungdomar behöver, är väl inte någon som väljer som de själva gör?
Utan någon som är kunnig i det oerhört rika litteraturutbud som tiden har gett oss - och kan se och erbjuda alternativ till dagens mainstream.
Herman Lindqvist-citatet var verkligen en höjdare!

Kenneth Karlsson sa...

Undrar helt stillsamt på vilka meriter som Kulturhuset anställt denne Miri. Räcker det med att vara invadrare och rappare?

markus sa...

Miri är en till i raden av invandrare som flyr till Sverige, blir del av etablissemanget och ägnar sig åt att klanka på allt svenskt och västerländskt. Går att hitta flera exempel på det. Är det inte traditioner, konst och litteratur, nationalsången eller glassar det är fel på så är det svenskars utseende eller hela svenska folket som är "rasistiskt" och naziinfekterat. Det som förvånar mig i det här fallet är snabbheten och riktningen på den allmänna reaktionen. När jag läste om det på morgonen tänkte jag bedrövad att det är ett till steg mot att dekonstruera all kultur och underkasta den tjatet om "strukturell rasism" och svenskar och västerlänningars ondhet. Det går inte att stoppa för den som opponerar sig är ju "rasist" eller värre. Var borta under dagen och slår på datorn på kvällen för att överraskas av att det inte tog mer än timmar innan beslutet återkallades. Kanske håller skutan på att vända, det finns kanske en gräns för hur mycket skit folket orkar ta? När "anti-rasismen" helt öppet blir totalitär reagerar folk äntligen. Skulle tro att de som planerat det hela är förvånade nu, de är vana att få som de vill och hyllas okritiskt i media som hjältar (och så såg faktiskt de första artiklarna om Miri ut imorse).

Anonym sa...

Jag skulle vilja se en youtube-video där Behrang Miri eller någon som liknar honom med kepsen käckt på svaj sätter fyr på tidernas mest fobiska bok.
Då skulle killen tvingas ta en av tidernas mesta timeouter vill jag lova.
HUBERT

Frederick sa...

markus,

jag tänkte precis samma sak som du. När jag hörde nyheterna på radion på morgonen tänkte jag att nu var PK-bollen i rullning igen och att den skulle mangla över varenda uns av sunt förnuft. Men det blev inte så. Den dundrade istället in i ett kompakt motstånd. Jag märker även bland vänner och kollegor som i vanliga fall ligger nära Miris perspektiv hur uppretade och förbannade de blev av hans tilltag. Så på ett bakvänt sätt ingav ändå Tintinepisoden ett visst hopp...