lördag 22 september 2012

Stormningen av Ansar al-Sharias högkvarter

I Benghazi sägs människor "ha fått nog av extremismen". Det är i alla fall kontentan av svensk rapportering från stormningen av Ansar al-Sharias högkvarter igår kväll. Al Jazeera ger samma bild. Det är ett tacksamt scenario: vanligt hyggligt folk kör ut en islamist-milis. Kanske är det också en rättvisande bild, det vet vi ingenting om ännu. Al Jazeera skriver:
"People in the crowd waved swords and even a meat cleaver, shouting "No more al-Qaeda!" and "The blood we shed for freedom shall not go in vain!" They tore down the banner of group while chanting “no no to the brigades”.
Kaddafi med livvakt i Benghazis stadspark 1983. Foto: Thomas Nydahl
Mina minnen av Benghazi är suddiga. Det jag minns är att man talade om avrättningar inne på universitetsområdet. Och att stadens människor inte var överförtjusta i Kaddafi. Men det jag såg var annars det typiska för den totalitära staten: viskande, rädda och försiktiga människor. Likriktning. Meterhöga porträtt av ledaren överallt. Flaggviftandet. Talkörerna. Man unnar dem onekligen något bättre. Ändå har jag inga som helst illusioner när det gäller islamisterna. De sätter dagordningen över stora delar av den muslimska världen just nu.


1 kommentar:

Cecilia sa...

"Kanske är det också en rättvisande bild, det vet vi ingenting om ännu."

Tack!