lördag 1 september 2012

Praça do Comércio. En annan tid.

Av en god vän i den portugisiska sfären fick jag detta gamla vykort. Det visar Praça do Comércio (Terreiro do Paço) i en annan tid. Jag sjunker in i bilden och föreställer mig att en av de personer som korsar torget till fots kan vara Fernando Pessoa. Bilden är tagen ungefär från den plats där anrika Martinho da Arcada ligger. Pessoa satt där dagligen, åt och drack, spelade schack eller skrev. Inga bilar syns till. Ute på floden Tejo ser vi en handfull fartyg. Inget av den stress och hets som idag utmärker platsen tycks ha funnits då.


2 kommentarer:

Karl Malghult sa...

Folk hade slitsammare yrken förr men mitt intryck är som ditt, att man stressade inte när man arbetade. Min far kommer från en småländsk bondesläkt, av de berättelser jag hört från min farfars generation generationen och så som jag minns dem (födda ca 1890-1920) hade de alltid något att göra på gården men inga anledningar till att stressa, jämfört med idag där vi har 8-timmarsdagar och relativt få fortfarande har fysiskt slitsamma yrken men där ångest och stress tycks ha tagit över en stor del av den yrkesverksamma befolkningen.


Fick höra av den grek (arbetskraftsinvandrare till Sverige på 60-talet, idag nästan 70 år gammal) att man i hans ungdom på grekiska landsbygden kallade man jäktade människor, oftast var de athenare, för "engelsmän". Eftersom de ofta krävde att allt skulle gå efter tiden på klockan som engelsmän och inte när det passade sig.

Inre exil sa...

Tack Karl för din intressanta kommentar. Det sista du nämner om "engelsmän" var faktiskt en nyhet för mig.